ICR Chișinău susține concertele de vară ale Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei
Data publicării:
Autor: Claudia Calotă
WhatsApp
Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău susține organizarea tradiționalelor concerte de vară ale Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei (Moldovan National Youth Orchestra-MNYO), care vor avea loc în perioada 23 iunie - 28 iulie 2023. Anul acesta, programul propus este unul bogat și complex, cuprinzând, ca de fiecare dată, o gamă largă de stiluri și genuri muzicale: muzică tradițională, barocă, clasică și contemporană.

Startul concertelor va fi dat pe data de 23 iunie, la ora 19.00, de spectacolul ”Țară Mică - Cântec Mare: Ediția de Vară”, care va avea loc pe scena Teatrului Verde din Chișinău. Evenimentul propune un repertoriu inspirat din muzica românească a anilor `60-`80, o perioadă ce s-a remarcat prin apariția unor compozitori, soliști, textieri ce au creat melodii unice ca originalitate și expresie artistică. Concertul vrea să readucă în atenția publicului melodii uitate, dar de o mare valoare, ce au fost descoperite în colecțiile de vinil ale melomanilor din Chișinău.

Pe scenă vor prinde viață melodii semnate de Iurie Sadovnic, Anatol Dumitraș, Ilia Berșdaski, Stefan Petrache, Petre Teodorovici, Nina Crulicovschi. În același timp, vor prinde o nouă culoare șlagăre îndrăgite de public, din repertoriul formațiilor și artiștilor ”Noroc”, ”Orizont”, ”Tinerețe”, Șiko Aranov și ansamblul de Jazz ”Bucuria”, Ștefan Petrache, Mihai Dolgan, Anatol Chiriac, Liviu Stirbu. Ediția de vară va reîmprospăta programul cu șlagărele de altădată dar și cu melodii valoroase mai puțin cunoscute semnate de Constantin Rusnac, Vselovod Grigore și Gheorghe Marian.

Soliștii concertului sunt: Cătălin Josan, Pasha Parfeni, Radu Dolgan, Ricu Vodă, Petre Toma, Felicia Dunaf, Simona, Gicu Cimbir, Oleg Spînu, Ștefan Albu. Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, având în componență 50 de tineri muzicieni, va fi dirijată de Andriano Marian.

Aranjamentele muzicale sunt realizate de Dan Țurcanu, Vitalie Mosiiciuc, Cristina Lazariuc, Emanuel Oniga, Marian Ungur, Edgard Dușcov.

Finalul lunii iunie va fi marcat de concertul open air „Oriental Music Night” – un omagiu adus muzicii orientale autentice, cu accent pe creația lui Dimitrie Cantemir, la cei 350 ani de la nașterea și 300 de ani de la moartea marelui om de cultură și principe al Moldovei. Concertul, care va avea loc pe 30 iunie în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, va prezenta misterul culturilor orientale, prin muzică autentică din China, Irak, Afganistan, Armenia, Israel, Siria, Liban, Egipt, Turcia și Grecia.

În perioada 16-20 iulie va fi organizată seria de 5 concerte de muzică barocă și clasică „La Follia Stravagante”, ce va marca anul Dimitrie Cantemir și cei 100 de ani de la nașterea compozitorului György Ligeti, originar din România. Concertele vor cuprinde piese interpretate în premieră în Republica Moldova. Acestea vor avea loc la Conacul Balioz din Ivancea (16 iulie), Conacul familiei Lazo din Piatra (17 iulie), Sala cu Orgă din Chișinău (18 iulie), Biserica Neagră din Brașov (19 iulie) și în deschiderea Festivalului Musica Ricercata din Sibiu (20 iulie).

Seria concertelor de vară ale Moldovan National Youth Orchestra se va încheia pe 27 și 28 iulie la Chișinău și Bălți, cu două concerte simfonice organizate în colaborare cu Orchestra de Tineret a Germaniei.

Mai multe detalii: www.icr.ro/icr-chisinau-mnyo-concerte-vara2023

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel