ICon Arts Transilvania, un festival în saloanele conacelor şi grădinile cetăţilor fortificate
Festivalul ICon Arts Transilvania va aduce muzica clasică şi jazzul în saloanele conacelor şi grădinile cetăţilor fortificate din 12 localităţi din judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov, în perioada 22 iulie - 10 august, potrivit unui comunicat de presă remis joi Agerpres.
"Ediţia a XVII-a a Festivalului ICon Arts Transilvania se pregăteşte să înceapă oferind publicului un regal de trei săptămâni de muzică clasică şi jazz, arte contemporane, premiere artistice şi happeninguri itinerante în compania artelor, meşteşugurilor şi tradiţiilor locale. ICon Arts, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate artelor contemporane din România, va avea loc în acest an în perioada 22 iulie - 10 august la adăpostul bisericilor fortificate din sudul Transilvaniei, în saloanele conacelor istorice şi în grădinile cetăţilor din 12 localităţi de poveste, Alma Vii, Biertan, Criţ, Dealu Frumos, Mălăncrav, Mediaş, Meşendorf, Râşnov, Richiş, Sibiu, Sighişoara şi Viscri, unde aproape în fiecare zi un loc aparte va găzdui un eveniment special", se arată în comunicatul organizatorilor.
Potrivit sursei citate, intrarea va fi liberă, recomandată fiind rezervarea la adresa [email protected].
"Publicul, format din turişti, comunităţi locale, artistice şi internaţionale, va avea prilejul să se bucure de concerte de muzică clasică şi jazz în aer liber sau în incintele fortificate, dar şi pe scenele consacrate din Sibiu precum Sala Thalia şi Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA. Înapoi în satele istorice, muzica şi artele se împletesc la Şezători postmoderne, după audiţia unor concerte de operă în biserici vechi de 700 de ani, concerte în primă audiţie absolută sau recitaluri de percuţie. Muzica de jazz va putea fi descoperită şi altfel în rezonanţă cu dansul contemporan, iar publicul va avea parte de multe alte experienţe de excepţie ce stau să se împlinească, de există curiozitatea de a le descoperi", se arată în comunicat.
Festivalul ICon Arts Transylvania se deschide luni, 22 iulie, de la ora 19,00, la Mediaş, printr-un concert de excepţie care va pune în valoare lucrări vechi ale compozitorilor transilvăneni, descoperite recent după secole de linişte, ce vor fi interpretate în dialog cu mari creaţii ale muzicii baroce.
Vor concerta: ansamblul Musica Ricercata alături de distinsa soprană Rodica Vică, iar la pupitrul dirijoral va fi Gabriel Bebeşelea, iniţiatorul proiectului Musica Ricercata şi al conceptului muzical "BaRockIN' Transylvania", reputatul dirijor revenind cu acest prilej în mediul ICon Arts. Evenimentul va avea loc în interiorul Bisericii evanghelice Sfânta Margareta, ce datează încă din anul 1488, iar acustica sa deosebită cu siguranţă că va contribui la desăvârşirea unei experienţe muzicale unice.
Săptămâna va continua cu alte şase evenimente în spaţii de patrimoniu care vor aduce publicului un concert de jazz în primă audiţie la Biertan, "Un american la Paris - şi la Viscri", concertul de operă din splendida Biserică fortificată din Richiş, un spectacol de teatru în premieră prezentat la Alma Vii, un concert la patru violoncele va avea loc sâmbătă la Criţ, săptămâna încheindu-se la Râşnov cu o altă premieră: un spectacol inedit de teatru - jazz rezultat al laboratorului creativ.
"Una dintre misiunile principale ale Festivalului ICon Arts este, încă de la fondarea sa din anul 2003, aceea de a încuraja inovaţia artistică - prin cursurile şi laboratoarele Academiei ICon Arts - şi, totodată, de a apropia publicul de artele noi, promovând, astfel, şi spaţiile de patrimoniu. ICon Arts a devenit la scurt timp festivalul care uneşte comunităţi în jurul artelor contemporane, iar în completarea acestei evoluţii fireşti, ICon Arts promovează evenimente organizate în parteneriat cu alte trei proiecte: Transylvania Live - în colaborare cu Mihai Eminescu Trust, Săptămâna Haferland şi Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, găzduind, totodată evenimente din seria '4 Anotimpuri' şi '5 pentru Vieru'", informează organizatorii festivalului.
ICon Arts Transilvania, Ediţia a XVII-a, este un eveniment organizat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin programul "Oportunităţi la tine acasă" dedicat tinerilor muzicieni, program prin intermediul căruia aceştia găsesc reale oportunităţi de afirmare acasă, pe scenele din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News