Data actualizării:
Data publicării:

ÎCCJ i-a achitat definitiv pe Adriean Videanu și Ioan Niculae, în dosarul Romgaz - Interagro: ”Fapta nu există”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, și Ioan Niculae au fost achitați definitiv în dosarul Romgaz - Interagro. 

Adriean Videanu, fost ministrul al Economiei, și afaceristul Ioan Niculae au fost achitați definitiv în dosarul Romgaz - Interagro, unde cei doi erau acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare, prejudiciul fiind, potrivit DIICOT, de peste 280 de milioane de lei.

Decizia de achitare a fost luată de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Aceștia primiseră soluție de achitare și la instanța de fond, în decembrie 2022, pe motiv că ”fapta nu există”, iar miercuri completul de cinci judecători a respins, cu majoritate, apelurile declarate de DIICOT și compania Romgaz, scrie Agerpres.

De asemenea,  a existat și o opinie separată a unui judecător din complet, care aprecia că apelurile declarate de DIICOT și Romgaz sunt fondate și nu se impunea achitarea, ci încetarea procesului penal și obligarea inculpaților la plata prejudiciului.

În acest dosar a fost implicat și fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, însă Parlamentul a respins în două rânduri, în 2013 și 2015, cererea DIICOT de a-l pune sub urmărire penală.

Pe parcursul procesului, judecătorii au exclus mai multe probe strânse de procurori și interceptări realizate de SRI, punând în aplicare decizii ale Curții Constituționale, prin care a fost stabilit că nu se pot folosi în dosarele penale interceptări realizate în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României.

Care au fost acuzații DIICOT

În esență, acuzațiile DIICOT se referă la faptul că firma lui Ioan Niculae, Interagro (care operează mai multe combinate de îngrășăminte chimice) a primit nelegal gaze din producția internă a României la prețuri foarte mici, respectiv aproximativ un sfert din prețul practicat pe piață.

Pe 9 iunie 2017, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palașcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionașcu și firma SC Interagro SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Procurorii susțin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acționar majoritar și președinte al SC Interagro SA București, ar fi inițiat un grup infracțional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al societății și consilier pe probleme energetice al lui Niculae, și cu Alpar Kramer, director comercial/marketing la Romgaz.

”Pe parcursul desfășurării activității infracționale, grupul infracțional organizat ar fi fost sprijinit și de alți inculpați care au acționat la realizarea scopului grupului infracțional: Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 și ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adriean Videanu (ministrul Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010), Viorel Pleașcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007 - decembrie 2008) și Ioana Apan (funcționară în cadrul Ministerului Economiei și membru în cadrul AGA, respectiv președinte CA Romgaz SA).

Grupul infracțional organizat ar fi funcționat până la sfârșitul anului 2010 și ar fi urmărit obținerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societății controlate de acesta - SC Interagro SA”, susține DIICOT.

Grupul ar fi urmărit și realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obținerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită să le primească.

Conform DIICOT, grupul l-a avut ca lider pe Ioan Niculae și o structură determinată, structurată pe paliere de comandă și în unele cazuri și de execuție la nivelul fiecărei entități juridice implicate în cauză: SC Interagro SA - palierul de comandă - Ioan Niculae, palierul de execuție - Marin Mirea și Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei - palierul de comandă - Adriean Videanu, palierul de execuție - Viorel Palașcă și Ioan Apan; Romgaz SA - palierul de comandă - Alpar Kramer și alți doi suspecți, în prezent decedați.

Procurorii mai susțin că membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obține o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

”S-a reținut că scopul asumat al grupării infracționale inițiate, constituite și coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obținerea ilegală a unor mari cantități de gaze naturale, cu precădere din producția internă la prețuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalți parteneri de afaceri, delapidând Romgaz SA prin însușirea pentru SC Interagro SA a unei cantități de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate”, explică anchetatorii.

DIICOT mai arată că grupul constituit și condus de Ioan Niculae ar fi avut ca scop obținerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producția internă, care se comercializează la prețuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată prețul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1.000 mc de gaze din producția internă și aproximativ 500 dolari pe 1.000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producția internă și gaze naturale din import, la un preț mediu).

Potrivit anchetatorilor, Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acționar majoritar la Romgaz SA, pentru a obține ordine și memorandumuri în încercarea de a se crea o aparență de legalitate.

”Prin emiterea ordinelor de ministru și prin elaborarea de memorandumuri s-a încercat crearea unei aparențe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal și nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a susține realizarea scopului pentru care grupul infracțional organizat a fost constituit.

Dovada faptului că aceste facilități au fost acordate exclusiv pentru susținerea interesului SC Interagro SA, facilități care s-au întemeiat pe influențele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcționarilor guvernamentali, rezultă și din împrejurarea că ceilalți doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureș SA Târgu Mureș și Electrocentrale-ELCEN-București SA, nu au beneficiat, necondiționat, de reduceri de preț în aceeași perioadă, deși datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC Interagro SA”, mai explică DIICOT.

De asemenea, anchetatorii menționează că în domeniul gazelor naturale, în perioada în care Adriean Videanu a fost ministru al Economiei (decembrie 2008 - octombrie 2010), a fost inițiată și aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producție internă, al căror cost era cuprins între 25% și 33% din prețul gazelor naturale din import.

”Prin actele emise (ordine, memorandumuri), sub aparența legalității și opozabilității erga omnes, s-au creat modalități de realizare a scopului infracțional, acordându-se reduceri comerciale, precum și posibilitatea/dreptul de achiziționare de gaze naturale doar din producția internă la care a avut acces SC Interagro SA, aproape în mod necondiționat, fără îndeplinirea cumulativă și efectivă a condițiilor prevăzute în acestea”, mai precizează DIICOT.

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridica la suma de 282.630.330 lei.

Citește și: Dosarul Romgaz, trimis înapoi la DIICOT. Lovitură pentru procurori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel