ICCJ dezbate marţi contestaţia depusă de Dreapta Unită la decizia BEC de respingere a protocolului alianţei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire. Biroul Electoral Central a respins, duminică, protocolul de constituire a alianţei electorale 'Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei', la solicitarea reprezentantului PSD.

În esenţă, BEC a motivat respingerea protocolului prin faptul că, în Registrul partidelor politice, Cristian Diaconescu este cel care apare ca preşedinte al PMP, în timp ce protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca. 'Biroul Electoral Central va respinge protocolul de constituire a alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Forţa Dreptei cu denumirea 'Alianţa Dreaptă Unită USR-PMP-Forţa Dreptei', pentru următoarele motive: (...) Văzând menţiunile înscrise la poziţia numărul 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP.

Luând în considerare că, din partea PMP, protocolul de constituire a alianţa electorale 'Dreaptă Unită USR-PMP-Forţa Dreptei' a fost semnat de domnii Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici domnul Eugen Tomac şi nici domnul Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP.

(...) În speţă, Biroul Electoral Central constată că se încalcă dispoziţiile art.144 lit.a) şi lit.c) din Statutul PMP, care dă dreptul preşedintelui să reprezinte partidul în relaţiile oficiale şi conduce negocierile politice purtate în numele partidului, inclusiv negocieri pentru încheierea de alianţe electorale', spune BEC. Alianţa Dreapta Unită a depus luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central. 'Suntem într-o situaţie critică, iar astăzi pe umerii judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stă viitorul democraţiei. Votul din BEC, la solicitarea PSD, este antidemocratic şi vizează excluderea Opoziţiei de pe buletinul de vot', a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă, într-un comunicat transmis luni Agerpres.

El a reiterat că alianţa va continua 'lupta pentru o Românie modernă, în ciuda blocajelor de la PSD şi PNL' şi că ţara 'merită să scape de scumpiri, de taxe şi de jaful' din banii publici. 'Conform prevederilor legale, ICCJ trebuie să se pronunţe în termen de 24 ore. USR a mai trecut printr-o situaţie similară în 2019, când PSD-ul lui Liviu Dragnea a încercat scoaterea USR de pe buletinul de vot', se menţionează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel