IBM, descoperire cu impact imens. Bateria telefonului va ține de patru ori mai mult odată cu cipul de 2nm
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
IBM a transmis că a făcut o descoperire importantă în domeniul procesoarelor de computer prin crearea cipului de 2nm în laboratorul său de testare.

Conform BBC, procesul folosit pentru crearea cipurilor de calculator este măsurat în nanometri (nm, n.r.). Astfel, cu cât mai scăzut este acest număr, cu atât mai mare este saltul înainte al performanțelor.

IBM susține că cipul său experimental poate fi cu 45% mai performant decât produsele prezente de 7nm, fiind în același timp mai eficient. După spusele companiei americane, acestea folosesc cu 75% mai puțină energie pentru a oferi performanțe similare.

Telefoanele ar urma să fie încărcate la trei-patru zile

După cum știm deja, un smartphone utilizat normal are o baterie care ține între o zi și o zi și jumătate, iar IBM anunță că telefoanele vor beneficia de o cvadruplare a duratei în care le putem folosi.

Totuși, suntem la câțiva ani distanță de produse comerciale cu aceste cipuri

În prezent, procesoarele performante de desktop (cum ar fi AMD Ryzen, n.r.) sunt bazate pe procesul de 7nm. Aceste cipuri nu au devenit disponibile decât în anul 2019, la patru ani de la crearea procesului de 7nm de către IBM.

„Poate fi descrisă drept o descoperire”, a spus directorul de cercetare al firmei IDC, Peter Rudden. „Am văzut producătorii de semiconductori cum au trecut de la 14nm la 10nm la 7nm, cel din urmă fiind un proces foarte dificil pentru unii”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel