Iaurt - regula 3 4 3. Cum îl alegem pe cel mai sănătos
În supermarketuri există o ofertă atât de imensă de iaurturi, dar cum facem să le alegem pe cele mai sănătoase?
Medicul Marián García a conceput regula de la 3 4 3 inclusă în cartea sa ”El Jamón de York No Existe”. Există două variabile pe trebuie să le luăm în considerare: câte ingrediente are un iaurt și compoziția nutritivă de bază, adică ce proporție de proteine, grăsimi și zaharuri conține.
Regula 3 4 3
Pentru ca un iaurt să fie considerat sănătos și de bună calitate, trebuie să analizăm ingredientele sale. Așa că verificați dacă respectă regula 3 4 3, care înseamnă nu mai mult de 3% grăsimi, 4% zahăr și 3% proteine. Dacă iaurtul are aceste proporții sau foarte asemănătoare (cu 1 sau 2% mai sus sau mai jos) poate fi considerat sănătos.
De ce aceste valori și nu altele?
Deoarece sunt nutrienții care sunt prezenți în mod natural în lapte, adică nu a fost adăugat niciun ingredient care să modifice proprietățile produsului. Nici măcar zahărul deoarece 4 sau 5% pe care îl conține este prezent în mod natural în lapte. Un iaurt cu 0% grăsime, dacă proporțiile celorlalte ingrediente nu sunt modificate în mod semnificativ ar fi, de asemenea, considerat sănătos. În cazul iaurturilor degresate, trebuie acordată o atenție deosebită cantității de zahăr deoarece în multe cazuri se adaugă mai mult pentru a compensa lipsa de aromă. Indulcitorii, deși nu sunt la fel de nocivi ca zahărul pe termen scurt, este bine să-i evitați.
Nu mai mult de patru ingrediente
Un alt indiciu pentru a afla dacă un iaurt este sănătos sau nu este cantitatea de ingrediente pe care le are. În niciun caz nu ar trebui să fie mai multe de patru! Dacă lista ingredientelor include zaharuri, arome, îndulcitori etc., iaurtul ar deveni un aliment procesat și, prin urmare, un aliment care trebuie evitat sau consumat doar ocazional. Acest lucru se întâmplă cu majoritatea iaurturilor de pe piață, în special cu cele cu arome.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News