Data publicării:

Iată cum spun procurorii DNA că a intrat în scenă expertul din dosarul lui Dumitru Buzatu. Neînțelegeri bruște pe facturi de 3 milioane de euro

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Noile acuzații ale DNA bat direct în Dumitru Buzatu. 

Dumitru Buzatu a fost ridicat vineri seară de anchetatori, acuzat că a primit 1,25 milioane de lei, 10% dintr-un contract cu bani publici, pentru a-l aloca preferențial, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vaslui. Faptele de care este acuzat fostul social-democrat s-ar fi petrecut anul acesta între 8 mai și 7 septembrie. Contractul era pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui

Acum, el se află în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Astăzi, a mai fost reținută o persoană în dosar, un expert acuzat de luare de mită și trafic de influență. Din comunicatul emis de DNA, se vobește despre fapte din 2019 cu privire la un contract din fonduri europene tot pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui. Cu privire la acel contract, în 2021, în condițiile în care lucrările erau 80% gata, ”între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Dumitru Buzatu, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă”, acuză DNA. 

”În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de  activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate” mai acuză DNA. 

”După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini)” mai arată comunicatul DNA. 

”De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate. În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei. După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru” mai arată comunicatul procurorilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel