Iată adevăratul motiv pentru care caști. Un anumit anotimp te afectează mai tare
Corpul uman poate realiza o listă lungă niște gesturi ciudate și involuntare, dar care au o logică foarte bine pusă la punct, în spate.
De cele mai multe ori, te vei surprinde căscând în anumite situații – fie că te simți foarte obosit, fie incredibil de plictisit. Dar motivul pentru care căscăm este mult mai complex decât atât. Multă vreme s-a crezut că căscatul era un semn că corpul tău are nevoie de mai mult oxigen. Dar, după cum notează Healthline, teoria nu mai este deloc valabilă.
În 2014, cercetările publicate în jurnalul Physiology & Behavior (prin Science Direct) au descoperit că reflexul involuntar al căscatului are mai mult de-a face cu reglarea temperaturii din creier decât cu furnizarea plămânilor cu mai mult oxigen.
Este mai probabil să căscați într-un anumit sezon al anului
După cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Viena, căscatul ajută de fapt corpul să-și regleze temperatura. Similar cu modul în care transpirația răcește exteriorul corpului, un aport brusc de aer - însoțit de creșterea ritmului cardiac și a fluxului sanguin - poate răci creierul într-o clipită.
Conform studiului citat și de Independent, totul depinde de temperatura aerului. Cercetătorii au testat efectele pe care condițiile de vară și de iarnă le-ar avea asupra participanților studiului, cu mai multe momente de căscat la temperaturi mai calde. După cum a concluzionat, printr-o serie de dovezi, studiul a prezentat ideea că căscatul are de-a face cu termoreglarea mai degrabă decât cu privarea de oxigen.
În ceea ce privește motivul pentru care caști, când ești obosit, asta se datorează faptului că creierul tău se luptă să mențină o temperatură constantă, conform blogului The Nerve, al Universității din Boston. Deci, pentru a vă menține termoreglarea la un prag optim, creierul folosește reflexul de căscat pentru a se răci.
Cascătul contagios are loc dintr-un motiv total diferit
Dar cum rămâne cu căscatul contagios? Ei bine, aici se complică povestea. În timp ce motivul real- pentru care oamenii care-i văd pe alții căscând simt nevoia să caște și ei- este încă în discuție, Science Daily notează că acesta pare să fie legat de emoții, mai degrabă decât de termoreglare.
Potrivit unui studiu din 2015 publicat în jurnalul Personality and Individual Differences, cercetătorii de la Universitatea Baylor au descoperit că, cu cât mai multă empatie ai pentru ceilalți, crește șansa ca tu să căscați contagios.
Un alt studiu realizat de Universitățile din Torino și Pisa, în 2020, citat de Frontiers in Psychology, a constatat că, cu cât ai o legătură afectivă mai importantă cu cineva, cu atât este mai probabil să „prindeți” un căscat împreună. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că atunci când furnizează doar sunetul căscatului, fenomenul este „semnificativ mai frecvent între rude și prieteni decât între străini și cunoștințe”, așa cum se menționează în studiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News