Data publicării:

Iarna lovește România: Accidente, viscol, zăpadă, inundații și vânt puternic

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Iarna lovește în plin România. Țara este cumpinsă de avertizări meteorologice și hidrologice. Inundații, accidente, vânt puternic, viscol, zăpadă, toate s-au abătut asupra țării.

Braşov: Accident rutier pe DN1, în zona Timiş

Trei femei au fost rănite, duminică, în urma unui accident rutier care a avut loc pe DN1, la Timişul de Sus, informează purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Ciprian Sfreja.

Potrivit acestuia, în accident au fost implicate patru maşini, dintre care una a fost grav avariată. Cele trei victime au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, pentru îngrijiri medicale. Circulaţia rutieră în judeţul Braşov se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe un carosabil umed şi alunecos din cauza ninsorii.

Prefectul judeţului, Ciprian Băncilă, a declarat pentru AGERPRES că nu sunt drumuri blocate în judeţ, efectivele Poliţiei Rutiere fiind suplimentate în teren, în special pe drumurile naţionale care traversează judeţul Braşov - DN1, DN1A, DN13, DN11.

Cluj: Trei maşini avariate din cauza vântului şi un câine căzut în Someş

Trei autoturisme au fost avariate, duminică, în Cluj-Napoca, de copacii care au căzut peste ele din cauza vântului puternic, iar un câine, tot din cauza condiţiilor meteo, a căzut în râul Someş şi a fost salvat de lucrătorii ISU Cluj. Şeful ISU Cluj, Ion Moldovan, a declarat, pentru Agerpres, că lucrătorii Inspectoratului au intrat cu o barcă pentru a salva câinele.

'A fost observat de o persoană, a sunat şi am mers şi l-am scos afară din Someş. Am intrat cu o barcă şi l-am scos. Acum este bine', a spus şeful ISU Cluj.

El a mai precizat că autoturismele avariate erau parcate şi că peste ele au căzut copaci doborâţi de vânt, două dintre maşini fiind pe str. Grigore Alexandrescu, iar una pe str. Donath.

De asemenea, un copac a căzut pe carosabil pe str. Nicolae Titulescu şi echipele ISU au intervenit pentru eliberarea acestuia. Potrivit ANM, judeţul Cluj se află, duminică, sub cod galben de intensificări ale vântului, cu rafale de chiar 80-90 km/h.

Vaslui: Gospodării inundate în comuna Dragomireşti

Aproximativ 30 de curţi ale unor gospodării din comuna vasluiană Dragomireşti au fost inundate duminică, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, cpt. Petru Iftene.

La faţa locului se intervine cu cinci motopompe, două remorcabile şi trei transportabile. În zonă sunt 20 de subofiţeri şi patru ofiţeri, intervenţia fiind coordonată de inspectorul-şef Ghiorghe Blagoci, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Petru Iftene. Judeţul Vaslui se află sub cod portocaliu de inundaţii.

Potrivit hidrologilor, se vor înregistra creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de inundaţii pe râul Bârlad. În acest context, la nivelul ISU Vaslui au fost adoptate o serie de măsuri pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot apărea.

A fost operaţionalizată grupa operativă a inspectoratului, au fost pregătite mijloacele de intervenţie specifice şi au fost prealarmate turele libere ale inspectoratului. Evoluţia fenomenelor hidrologice este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean din cadrul inspectoratului, fiind primite informări periodice privind evoluţia situaţiei din teren de la celelalte structuri implicate în gestionarea fenomenelor hidrologice. Recomandăm cetăţenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere, pentru a facilita evacuarea normală a apelor, a precizat Petru Iftene.

Sibiu: Un autobuz fără pasageri şi alte trei maşini au derapat pe DN14, la Şura Mare

Un autobuz, în care se afla doar şoferul, şi alte trei autoturisme au derapat şi au intrat în şanţul din afara şoselei, pe DN14, aproape de Şura Mare, potrivit IPJ Sibiu. În zonă, vântul suflă cu putere. Singura maşină care s-a răsturnat a fost autobuzul, care se află în afara părţii carosabile. Potrivit ISU Sibiu, nu există informaţii legate de eventuali răniţi.

Argeş: Strat de zăpadă de peste 30 de centimetri în zona montană înaltă; toate traseele turistice sunt închise

Stratul de zăpadă depăşeşte 30 de centimetri grosime în zona montană înaltă din judeţul Argeş, toate traseele turistice fiind închise din cauza vremii nefavorabile, a anunţat duminică directorul Serviciului Salvamont, Ion Sănduloiu.

'În urma ninsorilor din ultimele 24 de ore, stratul de zăpada la Cota 2000 - Transfăgărăşan atinge 34 de centimetri, dintre care 20 de centimetri aşternuţi noaptea trecută. Vântul bate cu rafale de peste 70 de kilometri pe oră, viscolind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 20 de metri. Pe alocuri, au apărut troiene de peste un metru', se precizează într-un comunicat transmis de directorul Serviciului Salvamont.

Turiştilor li se recomandă să renunţe la deplasările spre zona montană, iar celor aflaţi deja în unităţile turistice montane de pe raza judeţului Argeş să aştepte reducerea intensităţii vântului şi deszăpezirea drumurilor, pentru a se putea retrage în siguranţă.

'Traseele turistice montane din judeţul Argeş sunt închise din cauza vremii extrem de nefavorabile, în scurt timp urmând ca Centrul de Prognoză Transilvania Sud să emită deja primul buletin de risc de avalanşă din acest sezon', se mai menţionează în comunicat.

Suceava: Mii de consumatori fără curent electric în judeţ, din cauza viscolului

Peste 9.000 de consumatori au rămas, duminică, fără energie electrică în judeţul Suceava, dintre care câteva sute în municipiul reşedinţă, a declarat pentru Agerpres prefectul Constantin Harasim. El a spus că echipele E.ON se află în teritoriu pentru a remedia avariile. Totodată, circulaţia rutieră în zona de munte a judeţului Suceava se desfăşoară în condiţii de iarnă, fiind îngreunată din cauza zăpezii, iar în zona de responsabilitate a Secţiei Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc se acţionează cu 14 utilaje de deszăpezire.

Potrivit prefectului, autovehiculele mari au avut dificultăţi, în cursul dimineţii de duminică, pe tronsonul Vatra Dornei - Mestecăniş, TIR-urile circulând cu viteză mică. În jurul orei 7,30, s-a luat decizia ca traficul greu să fie oprit pentru o jumătate de oră, astfel încât utilajele de deszăpezire să poată interveni pentru îndepărtarea zăpezii de pe şosea. Aceeaşi decizie s-a luat şi pentru tronsonul Câmpulung Moldovenesc - Pasul Mestecăniş.

Prefectul a spus că nu s-au semnalat probleme deosebite în urma ninsorii căzute în ultimele ore, iar autovehiculele grele erau echipate corespunzător. Constantin Harasim a precizat că s-a dispus şi suplimentarea numărului de utilaje de deszăpezire care acţionează în zonă. Şi pe DN 18, pe raza localităţii Cârlibaba, traficul a fost întrerupt temporar pentru a se degaja carosabilul, după ce mai mulţi arbori au fost doborâţi de vânt şi au blocat drumul. Judeţul Suceava se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol până la ora 18,00 şi de cod galben până duminică seara, la ora 20,00.

Maramureş: Trafic în condiţii de iarnă pe majoritatea drumurilor din judeţ

Circulaţia pe majoritatea drumurilor naţionale, judeţene şi comunale din Maramureş se desfăşoară duminică în condiţii de iarnă, potrivit dispeceratului Societăţii Judeţene de Drumuri şi Poduri Maramureş.

De asemenea, pe DN1C, din cauza ninsorii şi a vizibilităţii reduse, se circulă cu dificultate între localităţile Valea Chioarului şi Pasul Mesteacăn, prin care se face legătura dintre judeţul Maramureş şi judeţul Cluj. Traficul rutier este uşor îngreunat şi pe DN 18, între oraşul Baia Sprie - Pasul Gutâi (900 metri altitudine) - Mara - Sighetul Marmaţiei, şi pe DN 19, prin Pasul Huta Certeze, dintre judeţele Maramureş şi Satu Mare, drumuri pe care intervin utilajele de deszăpezire.

Tot în condiţii de iarnă se circulă şi pe DN 18 între Moisei - Borşa - Pasul Prislop (1.400 metri altitudine) - Cârlibaba, judeţul Suceava, şi pe DJ 184 Baia Sprie - Cavnic - Pasul Rotunda (1.100 metri altitudine) - Ocna Şugatag. În Baia Mare, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere, traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale.

Sibiu: Zăpadă de 34 de centimetri, la Bâlea Lac; accesul - doar cu telecabina

Stratul de zăpadă este de 34 de centimetri în zona turistică Bâlea Lac, aflată la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, unde accesul se poate face doar cu telecabina. Turiştii pot ajunge cu maşinile pe Transfăgărăşan, doar până la Bâlea Cascadă, de aici se poate urca la Bâlea Lac doar cu telecabina.

Un drum la Bâlea Lac, dus-întors, costă 60 de lei de persoană.

În staţiunea Păltiniş, din Munţii Cindrel, zăpada măsoară 26 de centimetri, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Drumul spre Păltiniş este deszăpezit, însă se circulă în condiţii de iarnă.

Cod portocaliu de inundaţii şi, respectiv, Cod galben pe anumite sectoare ale râului Bârlad, în judeţul Vaslui

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis duminică după-amiaza două avertizări de inundaţii, una Cod portocaliu şi alta Cod galben, pentru anumite sectoare ale râului Bârlad, din judeţul Vaslui.

Potrivit hidrologilor, până la ora 24:00, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşirea Cotelor de atenţie pe râul Bârlad sectorul aval s.h. Băceşti - amonte s.h. Vaslui (sector îndiguit), judeţul Vaslui, fiind instituit Cod portocaliu. De asemenea, până luni, la ora 9:00, se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşirea Cotelor de atenţie pe râul Bârlad, pe sectorul s.h. Băceşti - s.h. Bârlad, judeţul Vaslui, pentru care a fost emisă o avertizare Cod galben.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel