Data publicării:

Reuters: Ianuarie a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe plan mondial, conform UE

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com
Sunt șanse foarte mari ca anul 2024 să fie și mai cald decât 2023.

Luna ianuarie tocmai a fost cea mai caldă ianuarie înregistrată vreodată la nivel mondial, continuând o perioadă de căldură excepțională alimentată de schimbările climatice, conform Serviciului de Schimbări Climatice Copernicus al Uniunii Europene (C3S), care a declarat acest lucru joi.

Luna trecută a depășit ianuarie precedentă, cea mai caldă înregistrată, care a avut loc în 2020, în înregistrările C3S care se întind înapoi până în 1950. Luna excepțională a venit după ce 2023 s-a clasat ca anul cu cea mai înaltă temperatură pe planetă în înregistrările globale începând din 1850, pe fondul schimbărilor climatice cauzate de omenire și a fenomenului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață în Pacificul de Est, determinând creșterea temperaturilor.

Fiecare lună din iunie a fost cea mai caldă din istorie, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți. "Nu numai că este cea mai caldă ianuarie înregistrată, dar tocmai am avut și o perioadă de 12 luni cu peste 1,5 °C peste perioada de referință preindustrială", a declarat Samantha Burgess, director adjunct al C3S.

"Reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră este singura modalitate de a opri creșterea temperaturilor globale", a spus ea.

Oamenii de știință americani au declarat că există o șansă de unu la trei ca 2024 să fie chiar mai cald decât anul trecut și o 99% șansă de a se clasa în primii cinci ani cei mai calzi. Fenomenul El Nino a început să slăbească luna trecută, iar oamenii de știință au indicat că acesta ar putea evolua către partea mai rece, La Nina, mai târziu în acest an. Cu toate acestea, temperaturile medii globale ale suprafeței mării luna trecută au fost cele mai ridicate pentru oricare lună ianuarie înregistrată.

Țările au convenit în Acordul de la Paris din 2015 să încerce să prevină depășirea încălzirii globale cu peste 1,5 grade Celsius, pentru a evita provocarea de consecințe mai severe și ireversibile. Cu toate că a depășit 1,5°C într-o perioadă de 12 luni, lumea nu a încălcat încă ținta Acordului de la Paris, care se referă la o temperatură globală medie pe decenii. Unii oameni de știință au spus că obiectivul nu poate fi realizat în mod realist, dar au îndemnat guvernele să acționeze mai rapid pentru a reduce emisiile de CO2 și a limita cât mai mult depășirea țintei, împreună cu căldura periculoasă, seceta și creșterea nivelului mării pe care aceasta le-ar provoca oamenilor și ecosistemelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel