Data publicării:

IAȘI. Primarul Chirica, eveniment major în prezența Principelui Radu

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp
Mihai Chirica, primar Iasi. foto: facebook
Mihai Chirica, primar Iasi. foto: facebook

Reprezentanţi ai Primăriei Chişinău s-au aflat la Iaşi pentru a celebra alături de autorităţile locale 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, dar şi 10 ani de la înfrăţirea dintre cele două oraşe. Evenimentul s-a desfășurat în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu. 

Cu această ocazie în Sala Mare a Primăriei Iaşi avut loc lansarea mapei filatelice aniversare "Iaşi - Chişinău: 10 ani de la înfrăţire" şi a cărţii "Iaşul, leagăn al unirii neamului românesc. Reminiscenţe şi însemnări", de N. A. Bogdan. 

Ieşenii vor putea admira totodată şi o expoziţie fotografică dedicată municipiului Chişinău. 

"Astăzi se împlinesc zece ani de la înfrăţirea între cele două capitale, din două state surori, care se regăsesc de fiecare dată în cuget şi simţiri. Împreună am avut un trecut, împreună avem un viitor. Este un lucru pe care istoria îl va cerne peste veacuri", a declarat primarul Mihai Chirica. 

La rândul său, primarul general interimar al Municipiului Chişinăului, Silvia Radu, a declarat că în acest deceniu a crescut numărul acţiunilor culturale, ştiinţifice dar şi parteneriatele educaţionale. 

"Au fost zece ani în care relaţiile dintre Iaşi şi Chişinău s-au dezvoltat, numărul acţiunilor culturale a crescut, am organizat împreună Festivalul de Poezie 'Grigore Vieru' şi am serbat împreună Ziua semnării acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Am organizat Galele TVR în Iaşi şi Chişinău, am participat în cadrul Festivalului Internaţional de Educaţie, s-au făcut multe lansări de carte în colaborare. Toate acestea au fost binevenite şi trebuie să continue", a spus primarul interimar al Chişinăului. 

Proiecte comune de dezvoltare

Silvia Radu a subliniat, totodată, că prin deschiderea programelor europene de finanţare, în special la Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova, autorităţile din Iaşi şi Chişinău pot începe să lucreze la proiecte comune de dezvoltare. 

"Am discutat acest lucru cu domnul primar şi credem că putem acţiona împreună. De asemenea, putem spera la o autostradă care să ne unească oraşele. În această perioadă a crescut şi numărul de vizite al turiştilor moldoveni, au crescut exporturile, au crescut schimburile comerciale dintre Moldova şi România. Noi, ca administraţii locale, trebuie să venim în întâmpinarea cetăţenilor din cele două ţări şi să asigurăm o infrastructură cât mai bună. Îl asigur pe domnul primar că Primăria Chişinău este deschisă la orice colaborare de acest fel. Suntem în anul Marii Uniri şi, chiar dacă acum suntem două state, nimeni nu poate nega legătura de sânge dintre noi", a afirmat Silvia Radu. 

Primarul interimar al Chişinăului a propus omologului ieşean lansarea unui parteneriat cultural între cele două oraşe, prin care ieşenii şi chişinăuenii să poată vizita în mod gratuit muzeele din oraşul înfrăţit. 

Principele Radu, prezent la eveniment

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu. 

"Sunt recunoscător gazdelor noastre de astăzi, şi dintotdeauna, pentru felul atât de discret, dar atât de cuprinzător, în care ne aduc aminte de fiecare dată ce norocoşi suntem că ne putem întâlni sub astfel de auspicii. Privesc cu atât de multă mândrie şi speranţă la faptul că cele două oraşe - cheie ale Moldovei, Chişinăul şi Iaşul, se află la aceeaşi masă şi stau împreună cu Instituţia Coroanei, alături de toate celelalte părţi din societatea românească. Îmi dau seama cât de frumoasă a fost coincidenţa din decembrie 2016 când am celebrat 150 de ani de la fondarea Casei Regale şi de când a fost promulgată Constituţia României.

A fost o excepţională festivitate pe care autorităţile moldovene au desfăşurat-o în memoria regilor românilor, urmată de cea de la Iaşi, cu Trenul regal, când am comemorat un secol de la refugiul Familiei Regale din timpul Primului Război Mondial. E o coincidenţă frumoasă că momentul de astăzi se împleteşte cu sărbătoarea noastră a aniversării momentului din 1859, care nici până astăzi nu primeşte din partea societăţii cu adevărat înţelegerea meritului excepţional pe care l-au avut înaintaşii noştri, începând cu Principele Domnitor, şi desigur cu momentul Centenarului, prin care sărbătorim Marea Unire. În această zi probabil cea mai frumoasă urare care se poate face este aceea de la mulţi ani, la mulţi ani tuturor!", a declarat Alteţa Sa Regală Principele Radu. 

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Monica Babuc, a adresat, la rândul său, mulţumiri autorităţilor şi populaţiei României pentru "sprijinul acordat Republicii Moldova în drumul său către marea familie europeană, alături şi totdeauna împreună cu România". 

"Lucrarea înaintaşilor noştri care au avut inspiraţia să aleagă Iaşiul în calitate de oraş care a găzduit cele mai serioase, sincere şi inspirate năzuinţe ale neamului nostru prin Unire iată că ne adună pe toţi aici. Temperaturile geroase, joase, de - 21 de grade, înregistrate în această zi, nu pot influenţa căldura inimilor noastre atunci când ne îndreptăm spre Iaşi fiindcă ceea ce s-a întâmplat la 1859, ceea ce a însemnat conştientizarea unei fraze rostite de Ştefănescu Delavrancea 'naţiunea nu este o întovărăşire economică, este un suflet mai mare rezultat din sufletele tuturor, uniţi, strânşi în amintirile trecutului, primejdiilor prezentului şi a aspiraţiilor pentru viitor'. Aceasta este de fapt toată filosofia Micii Uniri din 24 Ianuarie 1859", a declarat ministrul Culturii din Republica Moldova. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel