Data actualizării:
Data publicării:

Hunedoara: Marele Drum de la Sarmizegetusa Regia, obiectivul campaniei de săpături arheologice din acest an

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Cultura
WhatsApp
Campania de săpături arheologice a început în urmă cu o săptămână şi va continua până pe 7 septembrie
Campania de săpături arheologice a început în urmă cu o săptămână şi va continua până pe 7 septembrie

O nouă campanie de săpături arheologice este în plină desfăşurare la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, un colectiv de specialişti de la mai multe muzee din Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Deva continuând cercetarea unei noi căi de acces situată în Zona Sacră.

"Continuăm săpătura de acum doi ani, într-un sector de pe terasa a noua. Urmărim identificarea joncţiunii dintre Marele Drum şi aleea pavată, dar şi elemente din părţile adiacente terasei a noua", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic, prof. univ. dr. Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.

Până în prezent au fost identificate trei segmente ale unei alei pavate cu dale de piatră- gresie, andezit şi calcar. Aleea este o ramificaţie a drumului ceremonial principal, un obiectiv al campaniei de săpături arheologice fiind descoperirea joncţiunii dintre ele.

În acelaşi sector, situat pe terasa a noua, este în curs de desfăşurare dezvelirea unui edificiu monumental ale cărui plan şi funcţionare vor fi precizate la finalizarea cercetărilor, au informat reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, instituţie care administrează situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia.

Campania de săpături arheologice a început în urmă cu o săptămână şi va continua până pe 7 septembrie, specialiştii prezenţi pe şantier fiind ajutaţi de studenţi ai Facultăţii de Istorie din cadrul UBB, aflaţi în practică universitară.

Rezultatele săpăturilor din acest an vor fi prezentate în cadrul unei manifestări de genul "Zilele porţilor deschise", spre sfârşitul lunii august, data exactă urmând să fie stabilită în urma consultărilor dintre arheologi şi reprezentanţii CJ Hunedoara.

De altfel, finanţarea campaniei este asigurată din fonduri ale CJ Hunedoara şi ale Ministerului Culturii.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, este în administrarea Serviciului Public Administrare Monumente Istorice, instituţie aflată în subordinea CJ Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel