Huawei va putea participa la reţeaua 5G din Marea Britanie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Compania Huawei va putea participa într-o mică măsură la realizarea reţelei 5G din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit unei decizii a Guvernului. 

Conform hotărârii Consiliului de Securitate Naţională, condus de premierul Boris Johnson, furnizorii de mare risc, precum Huawei, vor fi excluşi din nucleul sensibil ale reţelei 5G, iar participarea acestei companii chineze va fi limitată la cel mult 35% din partea periferică a reţelei, scrie Agerpres. 

Washington, presiuni pentru refuzarea colaborării cu Huawei

Astfel de furnizori vor fi de asemenea excluşi din realizarea reţelelor de telecomunicaţii 5G în zonele geografice sensibile, cum ar fi bazele militare sau centralele nucleare. Washingtonul a insistat faţă de Londra să nu colaboreze cu Huawei în realizarea reţelei 5G, invocând posibile operaţiuni de spionaj ale acesteia pentru statul chinez.

Potrivit publicaţiei Financial Times, chiar înaintea reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate Naţională britanic trei senatori americani, republicanii Marco Rubio, Tom Cotton şi John Cornyn, au transmis acestui organism o scrisoare cu solicitarea să excludă Huawei din reţeaua 5G a Regatului Unit. Serviciile secrete britanice au estimat însă că riscurile sunt controlabile şi o colaborare limitată cu Huawei nu afectează siguranţa naţională.

Statele Unite sunt dezamăgite de decizia Regatului Unit, a declarat un responsabil american sub acoperirea anonimatului. Nu este o opţiune sigură ca furnizorilor de echipamente care nu sunt de încredere să li se încredinţeze controlul vreunei părţi din reţeaua 5G, a indicat acesta. Acelaşi responsabil a adăugat totuşi că americanii vor încerca să caute cu Regatul Unit o cale de urmat care să conducă la excluderea din reţelele 5G a furnizorilor de componente care nu sunt de încredere. De asemenea, oficialul american citat le-a cerut tuturor ţărilor să examineze cu atenţie paşii lor privind reţelele 5G.

Colaborarea cu Huawei, amânată de mai multe ori 

Regatul Unit a amânat de mai multe ori decizia privind o colaborare cu compania chineză, mai ales din cauza alegerilor legislative anticipate desfăşurate în decembrie. Premierul Boris Johnson nu a împărtăşit deplin criticile la adresa Huawei, într-un interviu acordat BBC el cerându-le celor care doresc excluderea acesteia să propună şi alternative la colaborarea cu producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii, care în privinţa tehnologiei 5G are un avans faţă de concurenţii săi.

Britanicii merită să aibă acces la cea mai bună tehnologie posibilă, a indicat el, amintind că guvernul pe care-l conduce doreşte să pună accentul pe modernizarea infrastructurilor şi mai ales pe accesul la internetul în bandă largă pentru toată populaţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel