Data publicării:

Creierul pisicilor s-a micşorat. Studiu: Ele ALEG să stea cu oamenii

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Kelvin Valerio, de la Pexels
Fotografie creată de Kelvin Valerio, de la Pexels

Creierul pisicilor s-a micşorat, conform unui studiu care ar putea arăta şi cum s-au adaptat aceste animale la prezenţa constantă a oamenilor în viaţa lor. 

Cercetătorii au comparat mărimea craniului unei pisici domestice cu cel al unor pisici sălbatice din Africa şi Europa. Cele din urmă au fost confirmate, din punct de vedere genetic, ca fiind urmaşii speciei din care au derivat pisicile domesticite. Aceştia au analizat şi hibridele, adică acea combinaţie între pisici domestice şi cele sălbatice, şi au descoperit că mărimea creierului la cele din urmă este la mijlocul măsurătorilor celorlalte două grupuri. Acesta, spun cercetătorii, este un semn că domesticirea este cea care duce la aceste schimbări. 

"Datele noastre arată că pisicile domestice au un volum cranian redus, adică şi un creieri mai mic, faţă de pisicile sălbatice din Europa au din Africa", transmit cercetătorii, conform sciencealert.com

Cu toate astea, spun autorii studiului, creierul pisicilor studiate arată că acestea sunt domesticite doar pe jumătate, şi că ele mai degrabă ALEG să fie alături de oameni şi nu în sălbăticie. Asta pentru că, până recent, pisicile ar fi privit oamenii doar ca pe surse de hrană rapidă şi uşoară, spun cercetătorii, care indică spre pisicile care trăiau la ferme sau pe nave, acolo unde erau foarte multe rozătoare. 

"Trebuie să ţinem cont şi de faptul că noi comparăm populaţiile actuale de pisici domestice cu cele sălbatice, când de fapt, pentru rezultate concrete ar trebui să le comparăm pe cele de acum cu strămoşii lor. Dar avem rareori acces la astfel de date. Uneori ne mai ajută mostrele de ADN din fosile", au mai spus ei. 

5 lucruri mai puțin știute despre puii de pisică

Sunt multe aspecte mai puțin cunoscute sau chiar neștiute despre puii de pisică, însă acestea cântăresc foarte mult în felul în care vor crește și se vor dezvolta. Dacă în familia ta a intrat de curând un pisoi, este bine să te pui la punct cu aceste informații, ca să te asiguri că acesta va avea parte de tratamentul potrivit și va avea o viață sănătoasă și fericită alături de tine.

Puii pot face anemie de la paraziții externi

Pisoii sunt ca un magnet pentru paraziții externi și interni, care le pot provoca probleme dintre cele mai grave. Spre exemplu, din cauza puricilor pot dezvolta anemie, iar pentru pui aceasta este o afecțiune serioasă, care le pune viața în pericol. Deparazitarea externă și internă este, așadar, o operațiune esențială. Puii se pot parazita prima dată înaintea primului vaccin, care se face la 6 săptămâni. În funcție de stadiul lui de dezvoltare, veterinarul poate recomanda deparazitarea chiar și la vârsta de 2 săptămâni. Este necesar să îndeplinești această operațiune doar la recomandarea specialistului și cu produse speciale pentru pui.

Au nevoie de ajutor pentru a-și satisface nevoile fiziologice

După ce se nasc, puii au nevoie de stimulare pentru a-și satisface nevoile fiziologice. Operațiunea este îndeplinită de mamă care, prin toaletare, îi ajută în această direcție. În lipsa mamei, poți face tu acest lucru masându-l cu un disc demachiant în apă călduță. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel