Data publicării:

Hotarul de la Prut, doborât în spectacolele din diaspora. Momentul a fost povestit de regizorul Petru Hadârcă

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / George Calin
Foto: Inquam Photos / George Calin

Petru Hadârcă, actor și regizor, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a fost invitat la interviurile DC News unde a vorbit despre diaspora basarabeană și cea românească. 

În această toamnă, înainte de Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român au organizat o prezentare de tip showcase a celor mai bune producții ale sale. 11 spectacole din repertoriul curent al Teatrului „Mihai Eminescu” au putut fi vizionate de curatorii de festivaluri internaționale, de critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolelor din România, Italia, Israel, Spania, dar și de publicul larg.

Teatrul, o insulă a libertății

Petru Hadârcă a explicat, în exclusivitate pentru DC News, ce a însemnat teatrul în perioada cenzurii. 

„De-a lungul celor 100 de ani, Teatrul din Chișinău a fost o insulă a libertății. Noi de fiecare dată încercam să rezistăm prin durerea noastră, prin teatru. De aceea, când era perioada cenzurii, încercam prin anumite șopârlițe, anumite aluzii, pauze, spectatorul venea și zicea pe ascuns, în șoaptă, când ieșea: „Ai văzut ce a avut în vedere?Asta...”, a spus Petru Hadârcă. 

„Diaspora basarabeană nu poate fi decât una românească și progresistă"

Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a fost prezent în platoul DC News unde, alături de Petru Hadârcă, a vorbit despre diaspora basarabeană. 

„M-am mai gândit la un aspect, în timp ce discutați. Pe lângă a le prezenta împreună, ca o cultură comună, ați vorbit despre basarabenii care au emigrat, diaspora basarabeană, și cred că trebuie să avem și asta în vedere. Cred că diaspora din Republica Moldova poate că este ceva mai disipată decât diaspora românească. România a avut, așa cum sunt criticate, diverse instrumente prin care a încurajat asocierea, menținerea comunităților, poate o rețea mai bună de puncte consulare.

Cred că prin prezentarea unor produse culturale refacem această legătură cu cei care au plecat. Vorbeați și de voturi. Cred că și asta este important pentru că știm că diaspora din România are o influență, nu doar prin vot, ci și prin mesajele pe care le trimite către cei rămași acasă. Chiar dacă este în Europa, cred că diaspora basarabeană nu poate fi decât una românească și progresistă. Cred că indiferent de origini, trebuie să prezentăm oportunitățile pe care drumul spre Europa le oferă tuturor.”, a spus Liviu Jicman. 

„Nu era hotar la Prut în diaspora, la spectatorii noștri"

Regizorul a povestit un moment care l-a impresionat după un spectacol susținut la Praga. 

„Știți ce mândru eram când am văzut la Praga, la Bruxelles, la Berlin că au fost o echipă, și ambasadorul României, și ambasadorul Republicii Moldova, parcă nu erau ambasadori din țări diferite. Și diaspora, și de o parte, și de alta, care era prezentă.

Mare mi-a fost bucuria la Praga, în cadrul festivalului la care am participat. După fiecare spectacol se organizau discuții cu spectatorii și cu presa. După spectacolul nostru, în sală, erau și ambasadorii, și cehi, dar și reprezentanții diasporei din România și Republica Moldova.

A durat două ore spectacolul și încă două ore discuția. La un moment dat, moderatorul ceh a zis: „Haideți, ultima întrebare și gata!” Nu se dădeau duși.

A fost o bucurie imensă că am văzut că eram un întreg. Nu era hotar la Prut în diaspora, la spectatorii noștri. Eram aceeași familie, eram o unitate.”, a spus Petru Hadârcă la DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel