Horia Colibăşanu, un nou ASALT pe Everest
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Horia Colibăşanu, Everest
Horia Colibăşanu, Everest
Horia Colibăşanu pregăteşte ascensiunea finală pe un nou traseu pe Everest.

Horia Colibăşanu, alpinistul timişorean care încearcă să deschidă o nouă rută de ascensiune pe Everest, se pregăteşte pentru ascensiunea finală în expediţia sa din Himalaya.

Colibăşanu este acum în tabăra de bază, situată la 5.400 metri altitudine şi aşteaptă un interval de 5 zile cu prognoză de vreme bună, condiţie esenţială pentru succesul proiectului din această primăvară, spune el pe pagina sa de facebook.

În ultimele săptămâni, Horia Colibăşanu a parcurs de mai multe ori traseul de urcare până la 7.000 de metri altitudine, l-a echipat împreună cu colegul său Peter Hamor (53 ani) astfel încât, în urcarea finală, să aibă cât mai puţin echipament.

Ultimele săptămâni au fost destul de grele. Am muncit enorm la echiparea traseului. Am pus peste 350 de metri de coardă ca să asigurăm porţiunile cu gheaţă, am cărat mult echipament. Suntem în base camp acum şi s-ar putea să coborâm până la 4.500 de metri, să ne odihnim în aşteptarea ferestrei de vreme bună. Avem nevoie cam de cinci zile cu vreme bună pentru a putea porni, a transmis Horia Colibăşanu.

Horia Colibăşanu, ascensiunea finală Everest

Temerarul a adăugat că ascensiunea finală va avea loc până cel târziu în 25 mai când se termină sezonul de primăvară în Himalaya, perioada cu vreme favorabilă expediţiilor la peste 8.000 de metri altitudine.

E important pentru noi că suntem bine, starea noastră de sănătate e bună, aclimatizarea a decurs OK, recuperarea după efort e OK, tot ce mai avem nevoie e să ţină şi vremea cu noi. Suntem cu ochii pe soare, vânt, prognoze, doar despre asta vorbim mai tot timpul, a spus Horia.

Horia Colibăşanu a plecat în expediţie în 28 martie, urmând să se întoarcă în 3 iunie. Aceasta este cea de-a 20-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 15-a în Himalaya.

Munţii pe care a urcat până acum Horia Colibăşanu sunt: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m) şi Everest (8.848 m).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel