Data publicării:
Horia Alexandrescu a murit. Anca Alexandrescu: Va fi depus la capela Cimitirului Bellu Ortodox / Gușă: Era un prieten care te ajuta la nevoie
Horia Alexandrescu s-a stins din viață. Avea 74 de ani.
UPDATE: Anca Alexandrescu, fiica lui Horia Alexandrescu, a anunţat când va avea loc înmormântarea acestuia.
"Tata va fi depus mâine începând cu ora 13.30 la Capela Cimitirului Bellu ortodox. Ultima emisiune cu el va fi miercuri la ora 12 la Cimitirul Bellu. Vă mulţumesc tuturor pentru încurajări şi mesaje. Înseamna enorm pentru noi. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris Anca Alexandrescu pe Facebook.
Horia Alexandrescu, ziarist, director şi fondator al unor gazete din peisajul media de după anul 1989, a murit. Anunțul a fost făcut de către fiica sa.
„Tata a plecat”, a scris Anca Alexandrescu, luni dimineață, pe contul de Facebook, fără să dea alte detalii.
„Nu cred… Dumnezeul să-l ierte! Gânduri bune, Anca!”, a scris, tot pe Facebook, Gabriela Szabo.
UPDATE: Horia Alexandrescu era internat. Potrivit Antena 3, ar fi fost diagnosticat cu cancer la plămâni.
UPDATE: Cozmin Gușă a transmis un mesaj după anunțul decesului ziaristului Horia Alexandrescu: „Horea Alexandrescu a murit azi-noapte. Îl știți cu toții, dar poate ce nu știți este că mulți dintre noi l-am avut ca îndrumător la începutul carierelor de jurnaliști. Nu fac aici lista lungă de confrați din presă cu care a fost și prieten, dar mă includ pe mine, am debutat în presa centrală ca și corespondent de Cluj al CRONICII ROMÂNE, și de-atunci am rămas într-o strânsă relație. Era un om bun și un prieten care te ajuta la nevoie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
----
Horia Alexandrescu a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ziaristică, din cadrul Academiei „Ştefan Gheorghiu". A debutat în presă în anul 1971 la ziarul Sportul. Din anul 1977, a scris la Scânteia Tineretului, iar din 1989 a activat la secţia sport a Tineretului Liber. Începând cu 1989 a fost secretar general de redacţie la Tineretul Liber, iar apoi redactor-şef adjunct la aceeaşi publicaţie. În anul 1990, a înfiinţat „Sport Star", un ziar de sport care nu s-a bucurat de succes.
În toamna anului 1990, alături de Adrian Sârbu şi de alţi cinci jurnalişti a fondat cotidianul Curierul Naţional, fiind totodată şi directorul general al publicaţiei. În 1992 vinde toate acţiunile pe care le avea la Curierul Naţional, iar în 1993 părăseşte ziarul înfiinţat în 1990 şi pune bazele unui nou cotidian, Cronica Română. Părăseşte acest ziar în anul 2001 şi înfiinţează cotidianul Independent.
În 2004, a realizat şi moderat o emisiune la Televiziunea Română, „Cafeneaua politică", emisiune premiată cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Şeicaru".
Lucrări publicate de Horia Alexandrescu:
Aur olimpic românesc (1980)
Olimpiada californiană (1982)
Steaua, campioana Europei (1986)
Athos: călător la Sfântul Munte (2007)
DCNews vă prezintă un interviu acordat de Horia Alexandrescu în mai 2019:
Jurnalistul Horia Alexandrescu vorbise, în cadrul interviului de la DCNews, despre fake news.
„La ora asta e un fenomen internațional fake news-ul. Cel mai mult greșesc cei care oferă publicului știri pe surse. Conceptul de știri pe surse e dramatic, din punctul nostru de vedere ca ziariști. Dacă nu-ți asumi sau dacă nu spui de unde provine, e o nenorocire. (...) Când spunem pe surse, ai una din trei surse, de aici apar intoxicarea, falsificarea realității și o mulțime de alte lucruri”, spunea jurnalistul.
În același interviu, vorbise și despre primii pași din televiziune: „S-a format Tele7ABC și acolo director era Mihai Tatulici, la început. A făcut patru talk-show-uri cu patru ziariști moderatori, erau Nistorescu, Gilda Lazăr, eram eu, și mai era cineva, deci eram patru moderatori. Era Mircea Badea, care făcea dimineața emisiune acolo, cu Teo, ei au început tot acolo. Așa am început, după propunerea de la Tatulici.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News