Hong Kong cade sub umbrela Chinei. Un alt activist a fost arestat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Lai a fost arestat anul trecut, iar acum a fost condamnat
Lai a fost arestat anul trecut, iar acum a fost condamnat
Unul dintre ultimii activiști pro-democrație din Hong Kong, Joshua Wong, a fost arestat de autorități. Este interzisă adunarea publică a mai mult de patru persoane.

Activistul pro-democrație din Hong Kong, Joshua Wong, a fost arestat preventiv după ce a pledat vinovat pentru acuzațiile de organizare și participare la o demonstrație în fața sediului poliției din oraș, în timpul protestelor anti-guvernamentale de anul trecut. Wong, care avea doar 17 ani când a devenit liderul protestelor democratice conduse de studenți din 2014, poate primi o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Colegii săi activiști, Ivan Lam și Agnes Chow au fost, de asemenea, arestați preventiv după ce au pledat vinovați pentru acuzațiile legate de protestul organizat în 21 iunie 2019. Toți cei trei foști membri ai partidului politic Demosisto, acum desființat, vor fi condamnați pe 2 decembrie, potrivit presei locale. Înainte de a intra în sala de judecată, Wong le-a spus reporterilor că nu ar fi surprins dacă ar urma detenția imediată.

Joshua Wong a desființat grupul pro-democrație Demosisto în iunie, la câteva ore după ce parlamentul chinez a adoptat o lege de securitate națională pentru Hong Kong, pedepsind cu închisoare pe viață, orice acțiune pe care Beijingul o consideră subversiune, secesiune, „terorism” și coluziune cu forțe străine.

Peste 10.000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor, iar instanțele din Hong Kong sunt pline de procese, deoarece majoritatea activiștilor și personalităților de opoziție din oraș se află în urmărire penală. Demonstrațiile s-au diminuat la începutul acestui an din cauza saturației, a arestărilor în masă și a apariției coronavirusului. Interdicția anti-pandemie de mai mult de patru persoane care se adună în public a rămas în vigoare în cea mai mare parte a acestui an, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel