Holera, fatală pentru cei cu sistem imunitar slăbit. Dr. Marinescu: Nu e de joacă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Campanie de vaccinare pe vreme de război, în plină pandemie de holeră / Pxhere
Campanie de vaccinare pe vreme de război, în plină pandemie de holeră / Pxhere
Holera, una dintre bolile infecțioase care au marcat perioadele de război din istorie. Cum se manifestă și ce riscuri sunt pentru România.

Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de bacteria vibrionul holeric (Vibrio cholerae). Holera face parte din ”bolile sărăciei”, fiind răspândită de obicei prin apa contaminată și se manifestă prin diaree severă și deshidratare. Manifestările holerei vor apărea după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă. Bolnavul nu are febră.

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical care sunt riscurile în cazul holerei, pentru România, în contextul în care în Mariupol (estul Ucrainei) a fost anunțată epidemie de holeră. ”E clar că risc există, nu e foarte mare pentru că noi avem puțini refugiați prin comparație cu Polonia, de exemplu. E clar că sunt situații mult mai complicate în alte țări unde sunt mulți refugiați, plus că cei care vin la noi tranzitează pentru o scurtă durată”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Risc major pentru cei aflaţi în zone de conflict

De altfel, acesta a ținut să sublinieze faptul că războiul este cel care poate aduce toate bolile infecțioase, de la poliomielită până la hepatite sau difterie, însă riscul major este pentru cei aflați în zona de conflict. ”Dar din păcate, asta discutam de când a început războiul, boli infecțioase pe care le consideram, poate nu eradicate, nu mai discutam despre ele, erau cazuri izolate prin lume și nu ne gândeam că vor veni. Dar risc o să existe și nu doar pentru holeră, inclusiv difterie, hepatite. Cu cât războiul va ține mai mult, cu atât va fi acest risc. Până la urmă este una dintre bolile infecțioase, vorbim de o boală bacteriană, vibrionul holeric, o boală intestinală acută, care este clar transmisibilă, contagioasă. Iar aici e vorba de apa contaminată. E clar că riscul este mare pentru ei, nu știu dacă se vorbește de o epidemie acolo sau de o endemie cu riscul de a ajunge la o epidemie”, a mai spus medicul infecționist.

Holera, fatală și în câteva ore

Potrivit medicului infecționist, ”holera la persoanele cu sistem imunitar deficitar poate să dea diaree severă și deshidratare și să fie fatală în câteva ore. Nu este un lucru de joacă”. În același timp, susține specialistul, pentru ”țări cu pretenții”, care au canalizare modernă și sisteme de tratare a apei, nu trebuie pusă în discuție apariția holerei. ”Vorbeam de Africa sau zone izolate. Fiind război, situația se schimbă. Nu trebuie să fie neapărat sărăcie. Războiul poate să aducă bolile infecțioase, pentru că oamenii locuiesc în zone aglomerate, nu au igienă”, a mai spus medicul.

Citeşte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel