Data actualizării:
Data publicării:

Holcim şi Lafarge vor fuziona, pentru a forma cel mai mare producător de ciment din lume

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Economie
WhatsApp

Cu operaţiuni în România, companiile Holcim şi Lafarge au convenit să fuzioneze prin schimb de acţiuni, fapt ce va duce la formarea celui mai mare producător de ciment din lume.

Directorul general al producătorului francez de ciment Lafarge, Bruno Lafont, va conduce compania rezultată în urma fuziunii, au anunţat, luni, Holcim şi Lafarge, potrivit Bloomberg.

Wolfgang Reitzle, care urma să preia conducerea Holcim, din Elveţia, în acest an va prelua postul de preşedinte al board-ului noii companii, care se va numi LafargeHolcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atât de conducerea Lafarge, cât şi de cea a Holcim.

Tranzacţia structurată pentru a include exclusiv acţiuni va conduce la sinergii de peste 1,4 miliarde de euro şi va fi finalizată probabil în prima jumătate din 2015, au informat cele două companii. Lafarge şi Holcim vor vinde active, mai ales în Europa, pentru a obţine avizele autorităţilor de reglementare.

Ambele companii au capacităţi de producţie importante şi care se suprapun în ţări precum Franţa, Germania, Spania, Cehia, România şi Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar, potrivit Reuters.

"Fuziunea va fi bine primită", a declarat Christian Arnold, analist la Bank Vontobel, din Zurich. Lafarge a crescut vineri cu 8,9% pe bursă, la o capitalizare de 18,4 miliarde de euro, în timp ce Holcim a avansat cu 6,9%, la o capitalizare de 26,2 miliarde de franci elveţieni (21,4 miliarde de euro).

Holcim va lansa o ofertă publică destinată investitorilor Lafarge, în cadrul căreia va oferi o acţiune proprie pentru una a companiei franceze. Oferta este condiţionată de obţinerea acordului a cel puţin două treimi din acţionarii Lafarge, scrie Mediafax.

Lafarge a estimat în raportul anual pentru 2013 că avea o cotă de 34% pe piaţa cimentului din Franţa, 40% în Marea Britanie şi 10% în Germania şi Spania. În SUA, producătorul francez controla 12% din piaţa cimentului, iar în Rusia 7%. Holcim nu a furnizat date despre cotele de piaţă din ţările unde are operaţiuni.

Ambele companii au făcut achiziţii costisitoare înaintea crizei financiare, în urma cărora au acumulat datorii semnificative. Holcim are în prezent 71.000 de angajaţi în 70 de ţări, iar Lafarge 65.000 de angajaţi în 64 de ţări.

Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 950 de angajaţi.

Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor.

Alături de Lafarge şi Holcim, un alt jucător important pe piaţa cimentului din România este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement. Nemții dețin în România trei fabrici de ciment, respectiv la Fieni, Tașca, Bicaz și la Chișcădaga, Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel