Jurnalistul Patrick Andre de Hillerin lansează o temă care ar trebui să pună pe gânduri ziariștii și cititorii de presă din România și mai ales pe cei care vor să înțeleagă adevărul despre bătălia politică de la noi.
Jurnalistul rememorează cazul scrisorii lui Rudolph Giuliani prin care critica acțiunile DNA și despre care a recunoscut că a fost plătit să își exprime părerea pe baza unui raport.
"A scris un lobbyst din SUA despre problemele din România, criticând ceva. Lumea s-a prins, a reacționat, a dezavuat, a condamnat demersul. Genial. Nici nu vă dați seama în ce plasă ați căzut. Mai ales cei care se consideră oameni de presă și de comunicare. Dacă-mi permiteți", își începe "pledoaria" Hillerin
Presa dezinteresată nu laudă, ci critică
Hillerin remarcă faptul că rolul presei este acela de a critica și nu a lăuda ceea ce într-un anumit context naște suspiciuni la fel ca și în cazul Giuliani. "În general, presa, națională, dar mai ales internațională, nu laudă. Nu e în fișa postului. Așadar, presa nu laudă, ci critică. Când un ziarist critică pe cineva, poți să te întrebi dacă o face sau nu interesat. De obicei, nu. Dacă, însă, un ziarist laudă pe cineva, e destul de clar că a ieșit din regulile jocului și că nu e neapărat cosher. Dacă nu vorbim despre artiști, charity, piese de teatru sau filme (printre puține altele). Acum, că am căzut de acord că Giuliani a încasat ca să vină din afară cu o voce critică la sistem, mai putem înghiți că limbile la Kövesi disipate în anumite medii occidentale au fost absolut dezinteresate? Mai ales că erau semnate de români?", scrie Hillerin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci