HIDROGENUL, combustibilul pe care mizează marii constructori auto germani. Ce trebuie să știți despre hidrogen

Marile companii producătoare de automobile din Germania, inclusiv BMW și Audi, dezvoltă prototipuri de mașini cu pilă de combustibil cu hidrogen alături de flotele lor de mașini electrice, ca parte a pregătirilor pentru abandonarea combustibililor fosili, scrie Reuters.

Companiile germane mizează  miliarde pe hidrogenul folosiuit drept combustibil în sectoare precum oțelul și substanțele chimice, pentru a îndeplini obiectivele climatice.

BMW este cel mai mare susținător al hidrogenului în rândul producătorilor auto din Germania, anticipând un model de masă în jurul anului 2030. Compania a dezvoltat un prototip pe bază de hidrogen pe baza SUV-ului său X5, într-un proiect finanțat parțial de guvernul german, potrivit Mediafax.

Jürgen Guldner, vicepreședintele BMW care conduce programul pentru mașini cu pilă de hidrogen, a declarat pentru Reuters că producătorul auto va construi o flotă de testare de aproape 100 de mașini în 2022.

"Indiferent dacă această (tehnologie) este impusă de politică sau de cerere, vom fi gata cu un produs", a spus el, adăugând că echipa sa lucrează deja la dezvoltarea vehiculelor de generația următoare.

"Suntem pe punctul de a ajunge acolo și suntem cu adevărat convinși că vom vedea o descoperire în acest deceniu", a spus el.

Brandul premium al VW, Audi, a declarat pentru Reuters că a reunit o echipă de peste 100 de mecanici și ingineri care cercetau celule de combustibil cu hidrogen în numele întregului grup Volkswagen și că a construit câteva mașini prototip.

Hidrogenul este considerat un pariu sigur de către cei mai mari producători de camioane din lume, precum Daimler AG, unitatea Daimler Truck, Volvo Trucks și Hyundai, pentru că bateriile sunt prea grele pentru vehiculele comerciale.

Cu toate acestea, tehnologia pilei de combustibil - unde hidrogenul trece printr-un catalizator, producând electricitate - este deocamdată prea costisitoare pentru autovehiculele de masă. Celulele sunt complexe și conțin materiale scumpe și, deși realimentarea este mai rapidă decât reîncărcarea bateriei, infrastructura este mai redusă.

Anul trecut, Daimler a declarat că va opri producția Mercedes-Benz GLC F-CELL, un SUV cu pilă de combustibil cu hidrogen, dar o sursă familiarizată cu planurile companiei a spus că proiectul ar putea fi reînviat cu ușurință dacă Comisia Europeană sau un guvern german decide să promoveze mașinile cu hidrogen.

Ce trebuie să știți despre hidrogen

Hidrogenul este elementul chimic cel mai abundent din Univers. Stând în fruntea elementelor din tabelul periodic, oamenii simpli nu cunosc prea multe detalii despre el. Portalul educativ Science for Kids a realizat un top cu cele mai interesante informaţii despre acesta. Este posibil ca în viitor acest element să propulseze maşinile de pe străzi, scrie hi-news.ru. 

- Hidrogenul este cel mai ușor, cel mai simplu și cel mai răspândit element chimic din univers. Aceasta constituie aproximativ 75% din greutatea totală a elementelor din spaţiu.

- Cantități mari de hidrogen sunt găsite în stele și planete de tip "giganţi de gaz". Acesta joacă un rol esențial în reacțiile care au loc în sinteza stelelor.

- Hidrogenul este unul dintre cele două elemente, care se conţine în apă (H2O). Fiecare moleculă de apă conține doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen.

- Hidrogenul a fost descoperit în 1766 de către Henry Cavendish în procesul de oxidare a metalului. În 1781, el a constatat, de asemenea, că procesul de ardere a hidrogenului este însoțită de formarea apei. Deși Cavendish este considerat cel care a descoperit primul acest element, oamenii de știință care au trăit înaintea lui, au izolat şi ei acest element dar nu l-au considerat ca fiind independent.

- În 1783 hidrogenul şi-a primit numele. Cuvântul "hidrogen" provine din limba greacă și conține cuvintele "hidro" (care înseamnă apă) și "geneza" (adică naștere). Din îmbinarea acestor cuvinte Hydro (apă) + gena (gen) reiese "generator de apă".

- Hidrogenul este un gaz cu formulă moleculară H2. La temperatura camerei și la o presiune normală, hidrogenul este un gaz insipid, incolor și inodor.

7. Sub presiune și la temperaturi foarte scăzute (-252.87 grade Celsius) hidrogenul devine lichid. Stocat în această stare, el ocupă mai puțin spațiu decât în forma sa originală. Hidrogenul lichid este folosit ca combustibil pentru propulsarea rachetelor cosmice.

- Sub presiune foarte ridicată acesta se transformă în stare solidă și devine hidrogen metalic. În acest domeniu se desfășoară activități de cercetare.

- Hidrogenul este utilizat ca și combustibil alternativ pentru transport. Energia chimică eliberată de către hidrogenul prin ardere este similară cu cea utilizată în motoarele cu combustie internă. Pe această bază, de asemenea, sunt create elemente de combustie, care implică formarea de apă și energie electrică printr-o reacție chimică a hidrogenului și oxigenului.

- În 1852 prima aeronavă pe bază de hidrogen a fost creată de către Henry Giffard. Aceste dirijabile au fost numite şi "zeppeline". Utilizarea lor a fost întrerupt după accidentul aeronavei "Hindenburg" în 1937. Accidentul a avut loc ca urmare a incendiu.

- Hidrogenul este periculos pentru om, deoarece gazul se poate aprinde în contact cu aerul. Mai mult, acest gaz nu este potrivit pentru respirație.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel