Hidrogen verde: Proiectele comune ENEL Green Power și Eni din Gela și Taranto vor primi finanțare în cadrul IPCEI Hy2USE
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: ENEL
Sursă foto: ENEL
Două proiecte ale companiilor multinaționale italiene Enel Green Power și Eni vor primi finanțare publică pentru a dezvolta hidrogen verde prin electrolizoare alimentate cu energie regenerabilă, finanțare aprobată în cadrul IPCEI Hy2Use, un proiect de interes european comun care vizează sprijinirea cercetării și inovării și construcția infrastructurii aferente pentru a permite primele aplicații industriale ale hidrogenului. Ambele sisteme de electroliză urmează să fie instalate la Biorafinăria Eni din Gela și lângă Rafinăria Eni din Taranto.

”Două proiecte ale corporațiilor multinaționale italiene Enel Green Power și Eni de dezvoltare a hidrogenului verde vor primi finanțare publică aprobată de Comisia Europeană în cadrul IPCEI Hy2Use. Pregătit și semnat de 13 state membre ale UE, acest proiect axat pe interesele europene comune va aloca până la 5,2 miliarde de euro pentru a sprijini cercetarea și inovarea, prima aplicație industrială și construirea infrastructurii aferente în lanțul valoric al hidrogenului. South Italy Green Hydrogen, un vehicul înființat de către cele două corporații pentru dezvoltarea proiectelor, va fi beneficiarul finanțării oferite.

Unul dintre proiecte va fi implementat la biorafinăria din Gela, Sicilia, unde va fi instalat un electrolizor de 20 MW. Al doilea va fi în apropierea rafinăriei Eni din Taranto, în regiunea Apulia, unde va fi instalat un electrolizor de 10 MW. Ambele vor folosi tehnologia PEM (membrană cu electrolit polimeric). Cele două corporații au descoperit că hidrogenul verde produs folosind doar energie regenerabilă este soluția cea mai potrivită pentru a conduce la decarbonizarea acestor două rafinării.

Proiecte selectate de Uniunea Europeană

„Suntem mândri că aceste proiecte au fost selectate de Uniunea Europeană ca parte a prestigiosului IPCEI Hy2Use”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO Enel Green Power. „Cele două inițiative, în colaborare cu Eni, reprezintă un pas important pentru construcția instalațiilor de electroliză la scară utilitară, permițându-ne să testăm și să accelerăm dezvoltarea întregului lanț de aprovizionare pentru producția de hidrogen verde în Europa.”

„Pentru a aborda provocările tranziției energetice cât mai eficient posibil în economii și industrii atât de diverse și complexe, este esențial să folosim toate tehnologiile disponibile pentru a decarboniza numeroasele surse de emisii”, a declarat Giuseppe Ricci, Director Operațiuni Eni Energy Evolution. „Hidrogenul este una dintre numeroasele căi pe care Eni le abordează și suntem foarte încântați că aceste proiecte împreună cu Enel au fost selectate de Uniunea Europeană ca parte a IPCEI Hy2Use, care este un proiect UE atât de important.”

Proitecte pentru tehnologia cu hidrogen desfășurate în Spania, Chile și SUA

Implementarea acestor proiecte poate fi acoperită prin acorduri ulterioare care vor fi finalizate în conformitate cu reglementările aplicabile, inclusiv cele privind tranzacțiile între părți afiliate.

În ceea ce privește segmentul de hidrogen verde, Grupul Enel lucrează și la alte câteva proiecte în Spania, Chile și SUA.

În plus, în iunie 2022, Eni – cel mai mare producător și consumator de hidrogen din Italia – a deschis și o stație de hidrogen în Mestre, în regiunea Veneto. De asemenea, are în vedere și alte inițiative în Italia și în alte țări pentru decarbonizarea industriilor grele, precum și a transportului greu. Scopul este de a produce 4 MTPA de hidrogen regenerabil cu emisii scăzute de carbon până în 2050”, a transmis ENEL într-un comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel