Henry Kissinger spune că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei: Dacă nu încep negocierile, vor apărea revolte și tensiuni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Henry Kissinger, al 56-lea secretar de stat al SUA, e de părere că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei.

Fostul secretar de stat american Henry A. Kissinger a declarat luni că Ucraina ar trebui să facă cedări teritoriale Rusiei pentru a ajuta la încheierea invaziei, sugerând o poziție împotriva căreia se pronunță majoritatea ucrainenilor.

Vorbind la o conferință la Forumul Economic Mondial de la Davos, Kissinger a cerut Statelor Unite și Occidentului să nu urmărească o înfrângere umilitoare pentru Rusia în Ucraina, avertizând că aceasta ar putea înrăutăți stabilitatea pe termen lung a Europei.

După ce a spus că țările occidentale ar trebui să-și amintească importanța Rusiei pentru Europa și să nu se lase cuprinse „în starea de spirit a momentului”, Kissinger a făcut, de asemenea, eforturi ca Occidentul să forțeze Ucraina să accepte negocieri cu un „status quo ante”, ceea ce înseamnă o revenire la situația antebelică.

Kissinger spune că soluția e revenirea la situația anterioară datei de 24 februarie 2022

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință. În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie o revenire la status quo ante”, a spus Kissinger, în vârstă de 98 de ani, potrivit Daily Telegraph.

„În cazul prelungirii războiului dincolo de acest punct nu ar fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război împotriva Rusiei”, a adăugat el.

„Statu quo ante” menționat de Kissinger, care a fost secretar de stat al președinților Richard M. Nixon și Gerald Ford, se referă la restabilirea unei situații în care Rusia controla în mod oficial Crimeea și controla informal cele două regiuni estice ale Ucrainei, Lugansk și Donețk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că o parte din condițiile sale pentru a participa la discuții de pace cu Rusia ar include restabilirea granițelor de dinaintea invaziei.

Comentariile lui Kissinger vin în timp ce liderii mondiali spun că războiul Rusiei în Ucraina a pus sub semnul întrebării „întreaga ordine internațională”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a spus liderilor mondiali de la Davos că războiul nu este doar „o chestiune de supraviețuire a Ucrainei” sau „o problemă de securitate europeană”, ci și „o sarcină a întregii comunități globale”.

Ea a deplâns „furia distructivă” a președintelui rus Vladimir Putin, dar a spus că Rusia și-ar putea recupera într-o zi locul în Europa dacă „își regăsește calea către democrație, statul de drept și respectul pentru ordinea internațională bazată pe reguli... pentru că Rusia este vecinul nostru”, conform WashingtonPost.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel