Data publicării:

Hectare de vegetație uscată, arse în Botoșani

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @pvproductions
FOTO: Freepik @pvproductions
Peste opt hectare de vegetație uscată au ars în două localități din județul Botoșani.

Aproximativ opt hectare de vegetaţie uscată au ars, marţi, în comuna Suharău, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

Potrivit acestora, pentru stingerea incendiului a fost nevoie de intervenţia pompierilor militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani al ISU, cu o autospecială de stingere, dar şi a pompierilor civili de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Suharău, scrie Agerpres.

De asemenea, un alt incendiu de vegetaţie a avut loc, marţi, în cartierul Tulbureni din municipiul Botoşani, unde a ars vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de aproximativ un hectar. La Tulbureni au acţionat pompierii din cadrul Detaşamentului Botoşani, cu o autospecială de stingere.

Cauza celor două incendii pare să fi fost intenţia proprietarilor de igienizare a terenurilor.

”Atragem atenţia asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor şi arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile pot avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător şi a solului, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor”, precizează oficialii ISU.

Potrivit legii privind măsurile de prevenire a incendiilor, ”în perioada de caniculă și secetă prelungită arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă”, iar respectarea acestor prevederi ”este verificată de primar împreună cu comitetul local pentru situaţii de urgenţă, prin şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau o persoană desemnată în acest sens”.

De asemenea, ”arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007”, se mai arată în Legea privind măsurile de prevenire a incendiilor.

Vezi și: Pajiști, miriști și zone umede. Ce trebuie să ştie fermierii despre obligaţiile legale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel