Harvardul primește două românce. Deja fac performanță în domeniile alese
Două tinere din Galați au fost acceptate la Universitatea Harvard, din SUA.
Sunt puţini ani în care vreun absolvent de liceu din Galaţi este admis la Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi din SUA şi din lume, scrie cotidianul local Viața Liberă. Ultimul gălăţean care a reuşit această performanţă este Ştefan Eniceicu, admis în 2015. Anul 2021 va intra în istoria învăţământului gălăţean cu o dublă performanţă. Două fete născute în Galați au fost admise în acelaşi timp la Harvard şi ambele vor studia din toamnă Fizica. Este vorba de Daria Teodora Hărăbor şi Cristiana Andreea Murgoci.
Daria visează din clasa a IX-a să intre la Harvard. Pe lângă faptul că are finanţarea cea mai bună pe cercetare, Harvard este universitatea care nu specializează studenţii doar pe o anumită direcţie. Ei îşi pot alege două specializări din domenii diferite şi, în plus, pot participa şi la cursuri pe alte specializări. Daria va studia Fizica, dar va opta şi pentru Astrofizică sau Matematică. Încă nu s-a hotărât, pentru că nu ştie ce i se va potrivi din multiplele oportunităţi pe care i le oferă universitatea americană.
Reuşită în memoria unei profesoare
Ce a cântărit mai mult în decizia celor de la cea mai veche universitate din SUA de a-i acorda o bursă de peste 80.000 de dolari anual este multitudinea de premii naţionale şi internaţionale obţinute de eleva de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Numai anul acesta, în luna noiembrie, a primit două astfel de distincţii: o Medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică - Columbia (deşi iniţial i-a fost acordat doar bronz, comisia i-a oferit argint după contestaţii) şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Ea a mai câştigat două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, în 2019 şi în 2018, şi încă un bronz, în 2019, la Olimpiada Internaţională de Astrofizică.
Visul de a ajunge la Harvard i-a fost întreţinut pe parcursul anilor de liceu de prietenul şi mentorul ei Radu Andrei, student în anul IV la această universitate, dar şi de profesoara Nicoleta Becheanu, din Brăila, care a căzut, din nefericire, victimă a COVID-19, în octombrie anul acesta.
"Dumneaei este cea cu care m-am pregătit pentru olimpiade şi mi-a spus întotdeauna că locul meu e la Harvard, alături de alt fost coleg de-al ei, Radu Andrei, care şi el m-a ajutat foarte mult. De aceea, admiterea mea la Harvard i-o dedic memoriei dascălului care m-a susţinut tot timpul să visez să ajung aici", spune tânăra.
Deja cercetător şi mentor
Cristiana a plecat de patru ani din Galaţi, pentru că a primit bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Dar se consideră tot gălăţeancă. Şi crede că nu va uita de unde provine, pentru că îşi doreşte ca, după anii de cercetare pe care-i va petrece în America, să se întoarcă în România unde vrea să participe la îmbunătăţirea sistemului de sănătate. Şi pe ea au primit-o cei de la Harvard cu braţele deschise, având în vedere lista lungă de premii naţionale şi internaţionale. Numai anul acesta a fost recompensată cu trei medalii de aur şi Premiul pentru cea mai bună fată, la Olimpiada Europeană de Fizică, la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor Baltice, dar şi la Olimpiada Internaţională de Fizică din Zhautykov. Ea a mai primit şi o menţiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică, dar şi o calificare la cel mai prestigios târg de ştiinţă pentru liceeni, care se va desfăşura în 2022 la Atlanta.
Îi place cercetarea, dar cu aplicabilitate în practică, de aceea îşi doreşte ca la Harvard, pe lângă Fizică şi Matematică, să studieze şi Ingineria.
Proiectul cu care s-a calificat la Târgul de cercetare de la Atlanta, în care a descoperit câteva aplicaţii inovatoare ale undelor electomagnetice în medicină, a intrat deja în atenţia cercetătorilor de la Institutul Naţional de Recuperare Medicală, care studiază cum ar putea să aplice descoperirile ei pe pacienţi.
"Proiectul l-am lucrat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Inginerie Electrică şi are trei aplicaţii: scăderea vâscozităţii sângelui cu câmpuri magnetice, micşorarea timpului de transport al medicamentelor de la sânge la celulele tumorale şi îmbunătăţirea circulaţiei. La o sesiune de comunicări ştiinţifice a stârnit interesul medicilor, care acum lucrează la implementarea descoperirilor sale pe pacienţi. Nu ştiu ce direcţii îmi vor oferi anii de studiu la Harvard, dar cu siguranţă mă voi axa pe cercetare care să aducă îmbunătăţiri pentru sănătatea şi viaţa oamenilor. E lucrul care mă motivează cel mai mult", spune Cristiana.
Datorită rezultatelor sale de excepţie în domenii în care, de regulă, sunt promovaţi bărbaţii, Cristiana a fost aleasă să participe la un mentorat cu 33 de participante, din 24 de ţări de pe cinci continente, care promovează implicarea femeilor şi fetelor în ştiinţă. A fost o experienţă incredibilă, care a schimbat-o foarte mult în numai cinci luni și a determinat-o să devină şi mai puternică. În plus, la ediţia viitoare a fost invitată să participe ca mentor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News