Hartmann: Turcia nu e pregătită încă de dispariția fizică a lui Erdogan. Previziune despre politica viitorului președinte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto: Recep Tayyip Erdogan @official Facebook
Foto: Recep Tayyip Erdogan @official Facebook
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 67 de ani, s-a confruntat de-a lungul timpului cu mai multe probleme de sănătate. Au existat numeroase zvonuri cu privire la starea sa de sănătate și incapacitatea de a mai conduce Turcia.

Analistul H.D. Hartmann, în cadrul emisiunii Gestrategica de la DefenseRomania, vorbind despre politica externă a Turciei și neo-otomanismul impus de Erdogan, a făcut referiri despre viitorul Turciei.

Analistul e de părere că cine va prelua puterea în Turcia în viitor va continua politica autoritară a lui Erdogan, dar spune că în acest moment Ankara nu e pregătită de dispariția fizică a președintelui turc.

„Erdogan nu e un om care să fie la începutul carierei sale politice și care să mai aibă multă energie. Se vede acest lucru în politica externă turcă. În acest moment este o perioadă de acalmie. Virulența neo-otomană de acum câțiva ani pare a încetini. Viteza de expansiune turcă pare a încetini. Dar acest lucru se datorează faptului că Turcia nu și-a găsit un nou președinte. Nu l-a găsit pe cel care să-l înlocuiască pe Erdogan”, a precizat Hartmann.

Acesta e de părere că după „dispariția fizica a lui Recep Tayyip Erdogan” Turcia nu va redeveni la perioada democrației militare de obediență politică față de Occident și SUA, iar lucrurile vor rămâne în continuare complicate. Ankara, în opinia analistului, va continua politica impusă de președintele Erdogan.

Amintim că relaţiile între Ankara şi ţările occidentale s-au degradat din 2016, din cauza epurărilor declanşate de Erdogan împotriva opozanţilor, a media critice şi a societăţii civile după un puci eşuat.

Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan, de orchestrarea tentativei de puci. Gulen, aflat în exil în SUA, neagă orice implicare.

Erdogan a urmat ulterior o politică agresivă de epurare din justiție, armată și alte structuri importante. Totodată, Ankara e acuzată că încalcă drepturile omului și libertatea presei.

Până anul trecut, tribunalele turce au condamnat aproape 4.500 de persoane, aplicând pedepse cu închisoare pe viaţă pentru mai mult de 3.000 dintre ele, conform cifrelor oficiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel