Hartmann: Ridicarea MCV trebuie privită în două chei. Sunt sigur că preşedintele Iohannis are aceste răspunsuri
H.D. Hartmann, analist de politică externă, spune că ridicarea MCV din România trebuie privită în două chei.
"MCV a fost măciucă politică. Cu această măciucă, Băsescu a supravieţuit unui referendum legal, prin care trebuia să fie dat jos. Cu această măciucă politică, foarte multe ambasade străine au pus presiune pe Guvernul României, pe independenţa şi suveranitatea României. Cu MCV s-au ridicat tot felul de procurori şi judecători activişti, unii au plătit, alţii nu. Cu această măciucă, din nefericire, Europa nu a făcut România mai puţin coruptă. Ci a fost primul test al relaţiei simbiotice între poporul român şi Europa unde Europa a eşuat.
Opinia mea personală este că nu vom intra în Schengen. Dar cred că suntem cel mai aproape din ultimii 11 ani de umilire a României de către ţările europene. Dar încă nu ştim dacă vom intra.
Ridicarea MCV poate fi privită din două chei. Din 2011, MCV era practic ilegitim şi ilegal, a fost folosit ca instrument politic de salvare a lui Băsescu, apoi de continuare a luptei anticorupţie şi apoi de condiţionare.
Ridicarea nu are niciun fel de valoare, pentru că abuzurile făcute în numele lui nu au fost reparate. El murise oricum de câţiva ani.
Prima cheie: ridicarea MCV-ului să fie un premiu de consolare că nu intrăm în Schengen? E o întrebare. Specialiştii cu care am vorbit au spus că ar fi o chestiune care ar demonstra mai bine legăturile subterane între puterile occidentale, în raport cu estul Europei.
Doi. Este Schengenul un obiectiv de blocare a unor interese americane în România? Este cineva din UE care ne atrage atenţia că suntem prea aproape de SUA? Şi că Schengenul este de fapt coroniţa europeană care se pune pe capul unei naţiuni?
Sunt întrebări la care sunt convins că preşedintele Iohannis, premierul Ciucă, au răspunsuri!", a declarat H.D. Hartmann la Geostrategica.
DNA: Raportul MCV confirmă parcursul şi eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt
Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, raportul MCV recunoaşte rolul activ al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în atingerea uneia dintre condiţiile trasate prin MCV şi anume Măsura 3 - Combaterea eficientă a corupţiei la nivel înalt.
"Raportul confirmă parcursul constant profesionist şi eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. În pofida unor provocări legate de cadrul instituţional şi legislativ, în ultimii ani, DNA a obţinut rezultate concrete: mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată, mai multe persoane cu funcţii publice înalte deferite justiţiei, mai multe condamnări obţinute, mai puţine achitări şi mai multe sesizări înregistrate - un semn de recâştigare a încrederii cetăţenilor. Procurorul şef Crin Bologa, alături de conducerea instituţiei, îşi exprimă aprecierea faţă de eforturile depuse de procurorii anticorupţie şi de celelalte categorii de personal ale DNA în obţinerea de rezultate concludente şi incontestabile în lupta împotriva corupţiei", mai declară DNA.
DNA îi asigură pe cetăţeni că rămâne o instituţie puternică şi pe deplin angajată în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu şi că va continua munca în mod susţinut şi eficient, cu respectarea standardelor de profesionalism şi cu respectarea drepturilor procesuale ale persoanelor implicate în dosare penale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News