Data actualizării:
Data publicării:

Hărțile care arată cât de greu înaintează, de fapt, ucrainenii pe frontul de sud / galerie foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Contraofensiva Ucrainei se desfășoară de mai multe luni și, în ciuda faptului că forțele Kievului au reușit să străpungă prima linie de fortificații, luptele sunt în continuare extrem de dificile.

Ucraina a lansat contraofensiva împotriva forțelor ruse care au ocupat sudul și estul țării la începutul verii anului 2023, însă, în ciuda unor succese raportat la sud de Velyka Novosilka și Orhiv, forțele Kievului întâmpină mai probleme în a sparge liniile de fortificații ale Rusiei, printre care se află și celebri dinți de dragon.

CITEȘTE ȘI       -      Imaginile zilei cu resturile și craterul format de cea de-a doua dronă care ar fi căzut în România / video

Frontul de sud

 

Ucraina a reușit în această vară să străpungă prima linie de fortificații în zona localității Robotyne, după cum se vede și în imaginea de mai jos, iar în prezent încearcă să recucerească atât Verbove, cât și Novoprkopivka. De asemenea, forțele ucrainene par că încearcă să ajungă la localitatea Ocheretuvate, care ese înconjurată de mai multe fortificații.

Se observă, de asemenea, și o spargere a celei de-a doua linii de fortificații la nord-vest de Verbove, însă forțele Ucrainei nu par până la acest moment să fi intrat în localitate, potrivit hărții realizată în timp real de ISU și Critical Threats.

De remarcat este faptul că și forțele ruse par să aibă avansuri teritoriale (zonele colorate cu portocaliu) atât la est, cât și la vest de direcția de atac a Ucrainei (zona colorată cu albastru deschis).

CITEȘTE ȘI       -      SUA: Este „prea devreme pentru a spune” dacă ofensiva de vară a Ucrainei a eșuat

Aceeași situație este prezentată și pe un alt site care arată situația la zi a războiului din Ucraina, map.ukrdailyupdate.com.

La sud de Velyka Novosilka, Ucraina pare că și-a oprit de câteva săptămâna contraofensiva, deoarece nu au mai fost observate avansuri teritoriale și localități eliberate după ce forțele Kievului au recucerit, la jumătatea lunii august, satul Urozhaine.

Se poate observa în harta de mai sus că Ucrainenii mai au aproximativ 10 kilometri până la o importantă linie de fortificații.

Următoarea hartă arată care este, de fapt, teritoriul pe care Ucraina a reușit să-l recucerească pe frontul de sud după ce a început contraofensiva împotriva forțelor Federației Ruse. Tot în harta de mai jos se vede și cât mai este până la Marea de Azov.

Frontul de est

 

În ceea ce privește frontul de est, în zonele Donețk și Bahmut situația se află de mai multe săptămâni într-un aparent echilibru, cu mici câștiguri de ambele părți. Ucrainenii nu au reușit încă să intre în Bahmut, însă și rușii pare că întâmpină probleme în a cuceri orașul Avdiivka, aflat la nord de Donețk.

Reamintim în acest sens că Rusia a desfășurat recent pe frontul de est aproximativ 100.000 de soldați. De asemenea, de teama uneii ofensive puternice a Rusiei, Kievul a evacuat obligatoriu, la începutul lunii august, 37 de localități din zona Kupiansk.

CITEȘTE ȘI       -      Ruşii spun că au distrus trei vedete rapide ucrainene pe Marea Neagră

Federația Rusă pare însă să fi câștigat teren în zona Kupiansk, în est, pe care Ucraina a recucerit-o în urmă cu aproape în an. Zonele marcate cu portocaliu arată un avans al rușilor pe acest front.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel