Data publicării:

Harghita: Un nou incubator de afaceri, construit la Odorheiu Secuiesc cu fonduri europene

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un nou incubator de afaceri, al doilea din oraş, va fi construit la Odorheiu Secuiesc, printr-un proiect finanţat cu fonduri europene, coordonat de municipalitate şi susţinut de Consiliul Judeţean.

Potrivit unui comunicat transmis de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, se va construi o hală cu profil de incubator de afaceri pe un teren dezafectat, care va găzdui 15 ateliere de producţie, două depozite comune şi va oferi servicii pentru firme nou înfiinţate.

"În acest oraş vor funcţiona două astfel de 'centre de creştere' a afacerilor, după ce investiţia finanţată prin programul REGIO 2007-2013, demarată acum şapte ani şi care a dus la crearea 'Harghita Business Center' şi-a dovedit din plin utilitatea. Consiliul Judeţean Harghita susţine şi derularea actualului proiect, generat şi coordonat de municipalitatea din Odorheiu Secuiesc", se arată în comunicatul citat.

Contractul de finanţare în valoare totală de peste 7,3 milioane lei a fost semnat la sediul ADR Centru de către primarul municipiului, Gálfi Árpád, şi de directorul Direcţiei Organism Intermediar (OI) pentru implementarea POR din cadrul ADR Centru, Dan Popa.

"Acest incubator de afaceri va oferi spaţii şi logistică pentru cel puţin 11 societăţi comerciale, cu scopul de a le sprijini atât pentru dezvoltarea de activităţi comerciale profitabile, cât şi pentru crearea de noi locuri de muncă pentru cetăţeni. În oraş şi în zonă avem deja experienţa funcţionării unui astfel de centru de afaceri, care a fost susţinut de Consiliul Judeţean, instituţia care este parteneră cu noi în dezvoltarea proiectului prin care vom investi peste 1,5 milioane euro, din care mai mult de jumătate din resurse proprii. Pe strada Budvar, nu departe de 'Harghita Business Center', vom crea o nouă structură destinată sprijinirii afacerilor şi sperăm ca, pentru populaţia de peste 35.000 locuitori a oraşului, să însemne noi locuri de muncă, dar şi modernizarea unui teren nefolosit", a declarat primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, citat în comunicatul menţionat.

Investiţia prevede înfiinţarea unui incubator de afaceri sectorial în domeniul industriilor creative, clădirea construită urmând să aibă 15 de spaţii de producţie, două depozite pentru materii prime şi produse, care vor fi utilizate în comun de către întreprinderile prezente în incintă, respectiv spaţii administrative şi pentru şedinţe/conferinţe.

Hala metalică nou construită va fi compartimentată şi finisată pentru asigurarea posibilităţii activităţilor de producţie, de depozitare a materiei prime şi a produselor finite.

Fiecare atelier va avea acces separat pentru camioane, respectiv pentru personalul agenţilor economici, care îşi vor desfăşura aici activitatea de producţie.

Prin acelaşi proiect se vor achiziţiona şi mai multe echipamente şi obiecte de mobilier.

"Utilizarea resurselor europene pentru a valorifica spaţiile abandonate şi contribuţia pe care comunitatea locală o aduce la susţinerea mediului privat vor fi semnificative. Prin definiţie, un incubator creează, pentru afacerile aflate la început de drum, un mediu propice de funcţionare, cu costuri reduse, fiindcă această perioadă din viaţa unei firme este critică pentru calibrarea activităţii şi prevenţia eşecului. O construcţie generoasă, cu utilităţi şi echipamente noi, va deveni o locaţie atractivă pentru viitori antreprenori care doresc să înfiinţeze firme în sectorul industriilor creative. Municipalitatea din Odorheiu Secuiesc investeşte, în total, aproape 20 milioane euro în reabilitarea şcolilor, eficientizarea energetică a unor blocuri de locuinţe, în modernizarea unui centru pentru vârstnici, în revitalizarea Cetăţii şi a Observatorului astronomic din municipiu, dar şi în dezvoltarea transportului public de călători şi a infrastructurii rutiere. În câţiva ani, efectele pozitive ale acestor proiecte vor duce la îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor", a declarat Dan Popa.

Sursa citată mai precizează că beneficiarul proiectului, municipalitatea din Odorheiu Secuiesc, care dezvoltă investiţia în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita, estimează că până la 31 martie 2022 se va finaliza construcţia clădirilor.

Ulterior, vor fi oferite toate serviciile suport necesare pentru dezvoltarea mediului antreprenorial din municipiu, respectiv pentru incubarea şi accelerarea afacerilor locale.

"Aceste servicii pot include evaluarea potenţialului ideii de afaceri, a potenţialului inovativ, stabilirea modelului de business, elaborarea planului de afaceri, inclusiv a proiecţiilor financiare ale afacerii. Complementar se vor oferi servicii administrative, de contabilitate, servicii profesionale juridice, legale, servicii de marketing şi mentorat, dar şi consultanţă în obţinere de finanţare, granturi şi capital", se arată în comunicatul citat.

ARD Centru mai menţionează că, din valoarea totală a proiectului de 7,310,957.34 lei, suma de 2,936,421.17 lei, (aproximativ 632.300 euro) reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc.

Diferenţa dintre cele două sume reprezintă cofinanţarea asigurată de către beneficiar pentru realizarea proiectului, în valoare totală de peste 4,37 milioane lei. Fondurile nerambursabile alocate provin din bugetul Regiunii Centru alocat prin Prioritatea de investiţii 2.1B a Programului Operaţional Regional 2014-2020, pentru care au fost alocate fonduri nerambursabile de peste 77 milioane lei şi au fost până în prezent contractate, inclusiv cu acesta, cinci proiecte a căror valoare totală depăşeşte 57 milioane lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel