Data publicării:

Harghita: Risc crescut de apariţie a manei la cartofi

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Culturile de cartofi din Harghita sunt ameninţate de apariţia manei, boală favorizată de vremea extrem de capricioasă, cu precipitaţii, perioade însorite şi ceaţă, motiv pentru care specialiştii recomandă fermierilor efectuarea tratamentelor de combatere.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Torok Jeno, a declarat miercuri că Oficiul Judeţean Fitosanitar emite o avertizare privind riscul apariţiei manei şi recomandă fermierilor să aplice tratament atât pentru combaterea acestei boli din culturile de cartofi cât şi a gândacului de Colorado.

Potrivit sursei citate, în avertizarea emisă, specialiştii recomandă şi tipul de tratament care trebuie efectuat, ţinând cont că şi anul trecut culturile de cartofi s-au confruntat cu atac de mană şi există riscul ca unii dintre tuberculi să fie afectaţi. Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita a precizat că vremea foarte ploioasă a dus şi la apariţia, în unele parcele, a fenomenului de băltire, fapt care îngreunează lucrările ce se efectuează în această perioadă, în culturi. De asemenea, există probleme şi cu uscatul fânului. Datele statistice arată că, începând cu luna aprilie şi până în prezent, în Harghita s-au înregistrat 40 zile cu ploaie, în luna mai precipitaţiile fiind foarte abundente şi depăşind cu mult media multianuală. În Harghita, cartoful este cultura de bază şi a fost cultivat, în 2019, pe aproximativ 7.500 de hectare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel