Harghita: Record de participare la un concurs de limbă română pentru elevi maghiari, desfăşurat la Miercurea Ciuc
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Peste 300 de elevi, din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov s-au întrecut vineri, la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional şi care în acest an înregistrează un record de participare. 

Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi, 'Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!', a ajuns la a XVI-a ediţie, se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară şi este găzduit de Colegiul Naţional 'Marton Aron' din Miercurea Ciuc. Iniţiatoarea demersului este profesoara de limba română dr. Maria Sturzu care, alături de ceilalţi profesori de la Colegiul Naţional 'Marton Aron', susţine că acest concurs are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele. 'În primul rând, probele de concurs sunt construite într-o aşa manieră, încât să vizeze strict comunicarea uzuală şi nu neapărat programa de Limba şi literatura română (...)

Nu ne interesează programa pentru că noi, cel puţin cei care participăm la acest concurs de 17 ani, suntem preocupaţi de modul în care se poate comunica, se poate învăţa să comunici şi nu neapărat de a învăţa nişte unităţi, nişte teme, nişte opere. Nu spun că ele nu sunt necesare pentru examenele de bacalaureat sau cele pe care le vor da elevii în viitor, dar toate pornesc de la comunicare. Îmi scria un elev, acum două zile, într-un text argumentativ: degeaba studiezi Enigma Otiliei a lui Călinescu, un roman important, totuşi, din programa de Bacalaureat, când tu, de fapt, nu poţi să foloseşti 20 de cuvinte în frazele tale personale fără nicio greşeală', a declarat presei profesoara Maria Sturzu. Prezent la festivitatea de deschidere a concursului, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei a vorbit despre importanţa acestei competiţii şi despre faptul că elevii maghiari trebuie să aibă un viitor în România. 'Această competiţie are o importanţă majoră, în primul rând pentru faptul că se înţelege foarte clar că în România este nevoie ca şi minorităţile naţionale să cunoască limba ţării în care locuiesc.

Mai mult decât atât, e foarte important ca aceşti copii, ai noştri, ai tuturor, să aibă un viitor în primul rând în această ţară', a arătat prefectul Harghitei. El a punctat faptul că acest demers este girat de Ministerul Educaţiei şi a amintit că Instituţia Prefectului, care sprijină organizarea concursului de mai mulţi ani, a fost premiată ca exemplu de bune practici la o competiţie organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi că întrecerea destinată elevilor maghiari a fost înscrisă şi în Carta diversităţii europene, care există în fiecare instituţie europeană de la Bruxelles. Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a arătat că activitatea este una 'de suflet' şi a subliniat importanţa respectării limbii, culturii şi tradiţiilor celuilalt. 'Este o activitate nu doar de bună practică ci, aş spune eu, este o activitate de suflet, prin care unul întinde mâna către celălalt, iar acea mână întinsă trebuie primită, acceptată şi strânsă, pentru că doar împreună putem să facem lucruri frumoase.

Cred că este important să ne respectăm cultura, limba, tradiţiile şi faptul că acest concurs se adresează elevilor minorităţilor naţionale este un lucru deosebit', a spus inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glocdeanu. Gazda acestui eveniment, directorul Colegiul Naţional 'Marton Aron' din Miercurea Ciuc, Varga Laszlo, a propus ca ediţia din acest an a concursului să fie dedicată cărturarului Ion Căianu, a cărui moştenire vizează prietenia şi convieţuirea paşnică. 'În municipiul Miercurea Ciuc şi în judeţul Harghita, anul acesta este declarat anul memorial Kajoni, la iniţiativa Centrului Cultura Judeţean Harghita, pentru că se împlinesc 390 de ani de la naşterea marelui cărturar Joannes Kajoni, în formă latină, care este cunoscut în cultura maghiară sub numele de Kájoni János, iar în cultura română sub numele de Ioan Căianu. Pentru că, trebuie să ştiţi că această personalitate, de o complexitate extraordinară şi de o erudiţie de nivel european, era de orgine română şi a devenit conducătorul mănăstirii franciscane din Şumuleu Ciuc, care nu peste multă vreme va primi vizita Sanctităţii Sale, Papa Francisc.

Moştenirea lui Kájoni János/ Ion Căianu este simbolică din punctul de vedere al concursului şi eu propun să dedicăm ediţia aceasta memoriei marelui cărturar, pentru că el simbolizează prietenia, convieţuirea, acele valori în care credem şi noi în numele cărora am iniţiat şi am sprijini acest concurs, care serveşte înţelegerea şi însuşirea limbii române, sprijinirea comunicării şi a convieţuirii paşnice, de nivel european şi pe meleagurile noastre', a afirmat Varga Laszlo. La ediţia din acest an a concursului au participat 310 de elevi, reprezentanţi ai unui număr de 50 de şcoli, din 30 de localităţi ale judeţelor Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov. Elevii clasaţi pe primele locuri şi profesorii coordonatori vor merge într-o excursie de o zi, la Bucureşti, şi vor fi premiaţi la sediul Guvernului României. Copii vor primi premii constând în diplome şi cărţi, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Guvernul României, Instituţia Prefectului judeţului Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia Marton Aron. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel