Data publicării:

Harghita: Mii de persoane celebrează Ziua Morţilor sau Luminaţia; magazine sau instituţii închise

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Mai multe instituţii publice, magazine, restaurante sau firme private au fost închise vineri sau şi-au modificat programul, pentru ca angajaţii să poată merge să se reculeagă la mormintele celor dragi, cu ocazia Zilei Morţilor sau Luminaţiei, sărbătoare marcată de mii de persoane din Harghita, scrie Agerpres.

La fel ca şi în anii trecuţi, Primăria Miercurea Ciuc a anunţat că, potrivit contractului colectiv de muncă, ziua de 1 noiembrie este liberă, motiv pentru care instituţia nu are program de lucru cu publicul.

Şi la alte instituţii publice s-a acordat zi liberă credincioşilor care celebrează Ziua Morţilor sau Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, iar mai multe magazine sau restaurante au fost închise sau şi-au modificat programul, pentru ca angajaţii să poată cinsti, alături de familie, memoria celor decedaţi.

În Harghita, pregătirile pentru celebrarea Zilei Morţilor au început în urmă cu câteva săptămâni, când cimitirele s-au umplut de oameni care au curăţat mormintele apropiaţilor.

De asemenea, de câteva zile, pieţele au fost invadate de flori, iar în magazine a crescut semnificativ oferta de lumânări şi candele.

Pentru al doilea an consecutiv, Primăria Miercurea Ciuc a organizat o piaţă de flori în centrul oraşului, întrucât spaţiul din piaţa agroalimentară, acolo unde se vindeau de obicei florile pentru Ziua Morţilor, a devenit insuficient.

Sărbătoarea este una a reculegerii, a aducerii aminte, a rugăciunii, dar şi a reunirii familiilor, existând multe situaţii în care harghitenii plecaţi în alte localităţi sau chiar în alte ţări vin acasă de Ziua Morţilor, pentru a aduce un omagiu celor plecaţi dintre noi.

Directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a explicat, pentru AGERPRES, că în comunităţile tradiţionale se păstrează relaţii profunde şi obiceiuri legate de morţi, iar tradiţia din Ziua Morţilor a fost preluată de la catolici şi de membrii celorlalte religii.

"Comunităţile tradiţionale păstrează relaţii profunde şi multe obiceiuri legate de morţi. În zona Secuimii, cele mai frecvente întâlniri cu sufletele plecate sunt în jurul zilei onomastice, în ziua când a avut loc decesul sau în preajma Sărbătorii Tuturor Sfinţilor şi Zilei Morţilor. Chiar săptămâna premergătoare Zilei Morţilor este o perioadă de pregătire a mormintelor dar şi de pregătire sufletească. Sunt şi obiceiuri populare care se leagă de această zi, de exemplu, varza pentru iarnă trebuie pusă înainte de Ziua Morţilor, în caz contrar aceasta nu va fi bună. (...) În seara Zilei Tuturor Sfinţilor, oamenii se duc in cimitir, la mormintele curăţate şi împodobite cu flori ale celor dragi şi aprind lumânări, pentru a încălzi sufletele morţilor, se roagă pentru ei şi îşi amintesc de clipele dragi petrecute împreună. În zona noastră, acest obicei a fost preluat de la catolici şi de către alte religii şi a devenit un obicei care este practicat de toată lumea", a declarat, pentru AGERPRES, Ferencz Angela.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel