Haos pe piaţa muncii. 4 din 10 angajați primesc lunar cel puţin o ofertă nouă de job
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Un job nou nu mai este o problemă în România. Toate studiile arată că ofertele vin pe bandă rulantă, iar firmele de recrutare nu mai fac faţă valului de CV-uri depuse în fiecare lună.

Un job nou, cu un salariu mai mare, a fost cu siguranţă, prezent în rezoluţiile multora dintre noi în noaptea de Anul Nou. Studiile arată că acest vis nu este deparete de realitate în 2023. Aproximativ 39% dintre angajaţi şi candidaţi primesc cel puţin o ofertă nouă de job în fiecare lună, iar 74% sunt abordaţi de recrutori de câteva ori pe an, potrivit unui studiu publicat miercuri de o platformă de recrutare online.

„Anul 2022 a fost cel mai bun an pe piaţa muncii pentru candidaţi şi angajaţi, atât din perspectiva numărului mare de joburi disponibile în piaţă, cât şi a eforturilor pe care angajatorii le-au făcut pentru a-i atrage şi a-i reţine – creşterea salariilor, diversificarea pachetelor de beneficii extrasalariale ori flexibilitatea legată de programul de muncă hibrid”, susţin reprezentanţii eJobs.

În aceste condiţii, potrivit celui mai recent studiu realizat la nivel global de The Network, entitate care are afiliate platforme de recrutare online din peste 130 de ţări, Boston Consulting Group şi eJobs România, aproape 7 din 10 respondenţi simt că piaţa muncii continuă să le fie favorabilă şi că balanţa este puternic înclinată în favoarea lor în negocierile de angajare.

Negocieri pentru un salariu mai mare

Mai bine de jumătate dintre candidaţi şi angajaţi susţin că sunt acum în poziţia de a refuza o ofertă atrăgătoare din punct de vedere financiar dacă experienţa avută la interviu le-a lăsat un gust amar. Încrederea candidaţilor în ei înşişi se află la cote maxime, iar asta o confirmă şi sondajul realizat de eJobs România în luna octombrie, potrivit căruia 65% cred că şi-ar putea găsi un job nou în mai puţin de două luni.

Studiul derulat de The Network, Boston Consulting Group şi eJobs România mai arată că IT-iştii, specialiştii în digital şi în vânzări reprezintă profilurile cele mai căutate de angajatori. Sunt urmaţi îndeaproape de cei cu experienţă în industria ospitalităţii, transporturi şi logistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel