Data publicării:
HAOS la alegerile locale pentru Sectorul 1. Judecătoarea, martor în dosar, afirmații care cutremură scena politică. Este FĂRĂ PRECEDENT
Declarațiile judecătoarei Olimpiea Crețeanu, care a fost locțiitor din 2 octombrie 2020, în cazul alegerilor locale pentru Sectorul 1, cutremură scena politică.
Judecătoarea Olimpiea Crețeanu, de la Judecătoria Sectorului 1, din 2 octombrie 2020, a înlocuit-o pe judecătoarea Andrara Albescu, în definitivarea procesului electoral pentru Primăria Sectorului 1. Conform declarației de martor, aceasta a fost desemnată locțiitor în locul judecătoarei Albescu.
Judecătoarea Crețeanu are o vastă experiență privind procesul electoral, participând la alegeri din 1992. A fost președinte de secție de votare, președinte de circumscripție, de oficiu electoral. A participat la desfășurarea alegerilor din Sectorul 1 în 2012, 2016, 2018, 2019 și 2020.
Informații esențiale, LIPSĂ. Au crezut că e ”maculatură”
Aceasta declară, în declarația de martor, că în ziua în care a înlocuit-o pe judecătoarea Albescu, când a intrat în camera cu sacii cu buletinele de vot, pentru a le pregăti pentru predarea către Tribunalul București, ”sacii în care se aflau ștampilele, rechizitele și listele electorale erau amestecați cu sacii în care se aflau buletinele de vot”, ea solicitând să fie organizate. Aceasta dezvăluie că pe unele dosare nici măcar nu era trecut pe copertă numărul secției de vot de unde venea dosarul. Judecătoarea adaugă că aproximativ 30-40 de dosare ale unor secții nu se regăseau. Conform acesteia, a dispus căutarea sacilor cu buletinele de vot, a găsit ”o parte”, dar nu pe toți, motiv pentru care a repetat operațiunea de căutare. Acest proces de căutare a fost repetat de trei ori ca, la final, să nu fie găsite 7 sau 9 dosare cu listele electorale permanente, suplimentare și complementare. Au fost contactate secțiile de votare în cauză, de unde explicația a fost că nu știau că trebuie predate, după ce lor le-ar fi fost transmis că sunt ”maculatură”.
Saci rupți sau legați cu ață
”O mare parte din sacii în care se aflau buletinele de vot erau rupți” a dezvăluit judecătoarea, care a afirmat că a dispus ca sacii rupți să fie puși în alți saci pe care i-a sigilat. ”Doar 2-3 saci erau legați și sigilați cu ștampila secției de votare, așa cum prevăd dispozițiile legale care reglementează acest lucru” a afirmat judecătoarea, care a precizat că unii saci erau legați cu ață, alții cu coliere din plastic.
Cum se intră în sala cu sacii de voturi
Conform pasajului din declarația de martor, intrarea în sala cu sacii de votare se face în felul următor: în cazuri excepționale, este permis accesul în sala cu sacii cu buletinele de vot doar în cazuri justificate, precum situația în care cineva și-a uitat acolo lucruri personale, când se impune renumărarea voturilor sau când nu se realizează ”cheia”. În această situație, intră în sala cu voturi președintele BES, președintele secției de votare și personalul auxiliar care execută operațiunea de manipulare, fapt ce este consemnat de jandarmul care asigură paza într-un registru în care se menționează ora intrării, ora ieșirii, cine a descuiat ușa și a rupt sigiliul. Acest lucru se întâmplă, conform sursei citate, doar când se verifică cheia de control, adică până la predarea sacilor cu voturi de la ultima secție și punerea sigiliului pe încăpere. Apoi, totul rămâne încuiat și sigilat, sub paza jandarmilor, singurul care are cheia fiind președintele BES. Din acel moment, nici președintele BES nu mai are voie să desigileze sacii de voturi, se arată în declarație, pentru că, în mod legal, acei saci sunt sigilați de către președinții secțiilor de votare care răspund pentru conținut.
Judecătoarea precizează că a constatat că sacii nu erau depozitați legal, fiind fie rupți, fie fără sigiliu. Ea crede că sacii s-au rupt în urma manipulării lor, considerând că dacă nu erau într-o stare bună când au fost aduși din secțiile de votare, la primirea lor de către personalul BES-ului, s-ar fi procedat la înlocuirea sacilor și resigilare. ”Din discuții purtate ca urmare a acestei situații, am auzit că președinții de secții de vot ar fi fost asaltați de către reprezentanții partidelor care se aflau în incinta secțiilor de votare” explică judecătoarea.
NU există NICIO SITUAȚIE în care sacii să fie scoși din încăpere
Întrebată dacă există vreo situație în care sacii din camera respectivă sunt scoși din încăperea unde sunt depozitați, judecătoarea a răspuns că ”NU. Numai în situația în care sacii sunt transportați la judecătorie în vederea păstrării”. Știm cu toții că, așa cum arătau și imaginile, au fost saci scoși din respectiva încăpere. A precizat că dacă ar fi fost acolo în acea noapte, ar fi procedat la renumărarea buletinelor de vot.
Conform judecătoarei, din discuțiile cu personalul auxiliar, ”aceștia nu doresc să mai participe la alte alegeri deoarece o asemenea dezordine nu au mai întâlnit la nicio votare”. Face această precizare în condițiile în care se cunoștea cu o parte a personalului auxiliar de la alegerile din anii anteriori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News