Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE: Hamas neagă faptul că ar fi refuzat combustibilul din Israel / OMS spune că Al Shifa nu mai funcționează ca un spital - Reuters

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a făcut declarații cu privire la situația spitalului Al Shifa.

Update: Hamas a negat că a refuzat 300 de litri de combustibil din Israel, destinat spitalului Al Shifa din Gaza, conform Reuters.

”Oferta minimalizează durerea și suferința pacienților care sunt blocați înăuntru fără apă, mâncare sau electricitate. Această cantitate nu este suficientă pentru a face să funcționeze generatoarele spitalului pentru mai mult de treizeci de minute”, a adăugat Hamas într-un comunicat.

În comunicat se mai precizează că Hamas nu a fost asociată cu conducerea spitalului Al-Shifa, ”și nici nu face parte din structurile sale de decizie. Spitalul este complet supus autorității Ministerului palestinian al Sănătății”.

Update: Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom, susține că spitalul Al Shifa nu mai funcționează ca un spital, conform Reuters.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reușit să restabilească comunicarea cu profesioniștii din domeniul sănătății de la spitalul Al-Shifa din nordul Gazei, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, duminică.

”Regretabil, spitalul nu mai funcționează ca un spital”, a adăugat el într-o postare pe X.

OMS a pierdut comunicarea sâmbătă, iar Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că operațiile la complexul spitalului Al Shifa, cel mai mare din enclavea palestiniană, au fost suspendate după ce s-a epuizat combustibilul.

Știrea inițială: Gruparea Hamas suspendă negocierile privind ostaticii din cauza modului în care forțele israeliene gestionează spitalul Al Shifa, a transmis un oficial palestinian informat cu privire la discuțiile despre ostatici, conform Reuters.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat duminică că Israelul a oferit combustibil spitalului Al Shifa din Fâșia Gaza, care și-a suspendat operațiunile din lipsa de combustibil, dar că militanții au refuzat să-l primească.

Netanyahu a fost întrebat de NBC News dacă acuzațiile israeliene conform cărora Hamas ar avea un post de comandă sub principalul spital din Gaza justifică punerea în pericol a vieților persoanelor bolnave și a bebelușilor.

"Dimpotrivă, am oferit efectiv, aseară, să le furnizăm suficient combustibil pentru a opera spitalul, incubatoarele și așa mai departe, pentru că nu avem niciun conflict cu pacienții sau civili deloc", a spus Netanyahu.

Israelul vrea să evacueze bebelușii din Al Shifa

Forțele armate israeliene au declarat că sunt pregătite să evacueze bebelușii din Al Shifa duminică, dar oficialii palestinieni au spus că oamenii din interior sunt încă blocați, cu trei nou-născuți decedați și zeci de persoane în pericol din cauza lipsei de curent. Luptele se intensifică în apropiere.

Netanyahu a fost întrebat dacă Israel are un plan de a furniza combustibil în Fâșia Gaza pentru a alimenta spitalele. "Noi am oferit spitalului Shifa combustibilul, ei l-au refuzat", a spus Netanyahu.

"Hamas, care se ascunde în spitale și se plasează acolo, nu vrea combustibil pentru spital... vor să obțină combustibil pe care îl vor lua din spitale pentru tunelurile lor, pentru mașina lor de război."

Hamas neagă acuzațiile israeliene că ar avea posturi de comandă sub Shifa și alte spitale din Gaza, conform Reuters.

Vezi și: Complexul medical Al Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza, a rămas fără combustibil. Un nou-născut a murit într-un incubator - Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel