Halvaua, aliment sau desert? Mihaela Bilic explică de ce trebuie consumată cu moderație
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce este nevoie de cumpătare atunci când consumăm halva.
Halvaua este un desert tradițional care se găsește în multe culturi din întreaga lume, sub diverse forme și denumiri. Ingrediente și metodele de preparare pot varia în funcție de regiune, dar în general, halva este făcută din semințe sau nuci măcinate, amestecate cu zahăr sau miere pentru a forma o pastă densă. În țara noastră, halvaua se consumă în special în timpul postului.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra cantității de halva pe care o mâncăm. Potrivit medicului, aceasta este foarte grasă și trebuie consumată cu moderație.
„Halvaua, aliment sau desert?
Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40%grasime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui.
Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr (33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale.
Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahar si calorii, 30g ajung- adică o felie cât 3 degete!
Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva... măcar și in amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei.", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Sursă foto: Captură Facebook Mihaela Bilic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News