Hăineală vrea drept de veto pentru CSM, la numirile de la DNA și PG
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
oana hăineală decee
oana hăineală decee

Oana Schimdt Hăineală crede că CSM, pe care îl conduce în prezent, ar trebui să nu mai dea aviz consultativ pentru propunerile de procurori-șefi la Parchetul General și DNA, ci unul obligatoriu pentru ministrul Justiției și președintele României.

Șefa CSM ar putea sesiza Curtea Constituțională, pentru că, spune ea, procedura de numire a procurorilor-șefi intră în contradicție cu Constituția. Deși aceasta prevede că CSM este garantul independenței justiției, avizul dat de instituție este doar consultativ.

”Este o chestiune asupra căreia suntem la acest punct într-un moment de consultare şi analiză. Autoritatea judecătorească ar trebui să aibă un drept de veto asupra procedurii de desemnare a procurorilor șefi”, a declarat Oana Schmidt Hăineală pentru ziare.com.

Hăineală anunță că i-a solicitat președintelui Senatului, Crin Antonescu, ca reprezentanții CSM să fie invitați la lucrările Comisiei de Revizuire a Constituției.

”Sunt în discuţie puncte importante, care vizează arhitectura constituţională a sistemului judiciar, statutul de magistrat şi independenţa procurorului, asupra cărora vrem să ne spunem opinia şi aşteptăm să fim şi auziţi, şi ascultaţi”, mai spune șefa Consiliului Superior al Magistraturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel