Data publicării:
Haine mai scumpe din 2025. Legea care va intra în vigoare
Începând cu 1 ianuarie 2025, va intra în vigoare o lege care ar putea determina creșterea prețurilor în ceea ce privește textilele de pe piața din România.
De la 1 ianuarie 2025, colectarea separată a textilelor va deveni obligatorie la nivelul UE. Însă totul vine la pachet cu cheltuieli mai mari pentru producătorii de textile care să susțină costurile asociate structurilor de colectare, reutilizare și reciclare. Prin urmare și prețurile hainelor ar putea să crească.
Ce prevede Legea privind regimul deşeurilor
Legea are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 22 noiembrie 2008.
Actul normativ prevede, între altele, că autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, după caz, au mai multe obligaţii, între care să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale, să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.
Legea prevede şi că abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. De asemenea, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise. Actul normativ stipulează şi înăsprirea sancţiunilor.
"Va fi nevoie de fonduri"
„Începând cu anul viitor, colectarea separată de textile va fi obligatorie și în România. Acest fapt va ajuta autoritățile să monitorizeze mai bine ce se va întâmpla cu aceste textile odată ce vor fi colectate. Va fi, însă, nevoie de fonduri care să susțină costurile asociate structurilor de colectare, reutilizare și reciclare. Într-o economie circulară a textilelor, producătorii sunt cei care trebuie să contribuie la sprijinul infrastructurii.
Tocmai de aceea, Uniunea Europeană pregătește o serie de măsuri de tip REP (Extinsă a Producătorului). Aceste noi politici plasează responsabilitatea financiară către producatori, ei trebuind plătească pentru fiecare produs textil nou pus în piață. Mai mult, ei trebuie să se asigure că acele produse nu ajung să aibă un impact negativ asupra mediului când ies din uz. Aceste politici sunt necesare și binevenite, deoarece, fără ele, va fi imposibil de administrat volumele tot mai mari de textile post-consum.
În plus, se vor crea și noi sectoare de activitate, noi locuri de muncă în domeniul sortării, reutilizării, reparării si reciclării materialelor textile. O schemă REP bine gândită și implementată va crește în mod semnificativ dinamica costuri-venituri, va oferi transparență și o platformă în care economia circulară din România poate exista”, spune Mădălina Corciu, reprezentant al Organizației Humana People to People.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News