Data actualizării:
Data publicării:

Hai, România! Rezultatele de astăzi ale sportivilor români de la Jocurile Olimpice: Calificări multiple la canotaj

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Sport
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Sportivi români concurează astăzi la Jocurile Olimpice de la Paris.

Tenis de masă: Bernadette Szocs a ratat calificarea în sferturile probei de simplu

Jucătoarea română de tenis de masă Bernadette Szocs a ratat calificarea în sferturile probei feminine de simplu, miercuri, la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a fost învinsă în optimi de austriaca Sofia Polcanova cu 4-0 (12-10, 11-3, 13-11, 11-9).

Szocs a fost a cincea favorită a probei, în timp ce Polcanova, jucătoare născută la Chișinău, a fost cap de serie numărul 15.

Pe lângă acest loc 9 la simplu, Bernadette Szocs mai are în palmares la JO 2024 un loc 5 la dublu mixt, alături de Ovidiu Ionescu.

România a încheiat participarea în probele individuale din turneul de tenis de masă și va continua în întrecerea pe echipe, la feminin. Pe 5 august, româncele se vor cinfrunta cu echipa Indiei, în optimile de finală, scrie Agerpres.

Tir cu arcul: Mădălina Amăistroaie, calificată în 16-imi

Mădălina Amăistroaie s-a calificat, miercuri, în 16-imile probei feminine de tir cu arcul, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, după ce a învins-o cu 7-1 pe israelianca Mikaella Moshe.

În această fază a competiției, Mădălina Amăistroaie o va întâlni, tot miercuri, pe italianca Chiara Rebagliati, 27 ani, medaliată cu aur la World Games din 2022 și cu bronz la individual și pe echipe la Jocurile Europei 2023.

Prin victoria contra sportivei din Israel, Mădălina depășește performanța ei de la Tokyo. Acum trei ani, suceveanca Amăistroaie, 21 ani, s-a clasat pe locul 33 la JO de la Tokyo, la debutul său olimpic, scrie Agerpres.

Triatlon: ”Românul” Felix Duchampt, ultimul loc la Paris

Românul de origine franceză Felix Duchampt a încheiat triatlonul pe locul 50, un rezultat mai slab decât cel obținut la ediția JO Tokyo 2020, când s-a clasat pe locul 36.

Probele de triatlon, masculin și feminin, programate inițial pentru marți, 30 iulie, au fost reprogramate pentru miercuri, din cauza calității apelor Senei.

Cursa masculină a fost câștigată de britanicul Alex Yee, vicecamionul de la Tokyo, cu timpul de 1:43:33, fiind urmat de Hayden Wilde (Noua Zeelandă), cu timpul de 1:43:39, și Léo Bergere (Franţa) 1:43:43

Triatlonul olimpic feminin, desfășurat în cursul dimineţii, s-a încheiat cu victoria franţuzoaicei Cassandre Beaugrand (27 ani), urmată de elveţianca Julie Derron și de britanica Beth Potter.

Triatlonul este prima disciplină olimpică în care sportivii au înotat în Sena, înaintea probelor de înot în ape deschise din a doua săptămână a Jocurilor de la Paris, scrie Agerpres.

Judo: Alex Creț pierde în fața lui Rafael Macedo

A fost învins judoka român Alex Creț de brazilianul Rafael Macedo, prin ippon, în optimile de finală ale categoriei 90 kg.

Alex Creț, debutant la JO, a cedat în ”golden score”, după 6 min și 33 sec de luptă cu Macedo, care în primul tur s-a impus în fața olandezului Noel van't End, fost campion mondial.

Singurul judoka român de la JO 2024 câștigase în primul tur prin ippon în fața maghiarului Krisztian Toth, medaliat cu bronz la JO de la Tokyo.

Macedo are două medalii de bronz la Mondiale în proba pe echipe mixte.

„Nu a fost vorba de relaxare, a fost o neatenție a mea și m-a costat meciul. Deși aveam meciul în mână. E foarte frustrant mai ales că eram peste el, mergeam bine, eram foarte motivat și am venit la Paris foarte bine determinat, foarte concentrat. Sunt dezamăgit puțin pentru acest eșec. Aveam meciul în mână și l-am scăpat dintr-o neatenție, dintr-o greșeală, dar acum trebuie să merg înainte”, a transmis Creț.

Vizibil afectat de pierderea meciului, Alex Creț a spus că speră să se poată califica și la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, de unde să se întoarcă cu o medalie.

„A fost o experiență foarte plăcută la Jocurile Olimpice, mă bucur în primul rând că am reușit să mă calific, mă bucur că sunt aici printre cei mai buni sportivi ai lumii. Deci, pe partea asta sunt foarte fericit și mulțumit, dar îmi doream foarte mult o medalie. O să dau tot ce pot, o să muncesc mai mult, mergem mai departe și sper că voi lua medalia peste patru ani. Vreau să le mulțumesc celor care m-au susținut, care au fost alături de mine, care au venit să mă vadă și să mă susțină la Paris și sper că la Los Angeles să aduc o medalie pentru România”, a transmis Creț.

Canotaj: Finala B la patru vâsle, câștigată de echipajul feminin al României

Echipajul feminin de patru vâsle al României a câștigat Finala B, miercuri, la Jocurile Olimpice de la Paris, astfel că a încheiat proba pe locul 7.

Echipajul este compus din Mădălina Moroșan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu și Patricia Cireș.

După un început mai lent, româncele au preluat controlul la 500 de metri și au reușit să câștige detașat, cu timpul de 6 min 29 sec 64/100, urmate de Australia (6:30.85) și Statele Unite (6:31.71).

La masculin, echipajul alcătuit din Leontin Nuțescu, Andrei Lungu, Florin Horodișteanu și Ioan Prundeanu a ocupat ultimul loc, trei, în Finala B, după ce au condus trei sferturi din cursă.

Românii au fost cronometrați în 5 min 54 sec 77/100, terminând pe locul 9 la general. Estonia a câștigat Finala B (5:50.55), urmată de Norvegia (5:51.88).

Patricia Cireș: „Pot spune că ne-am luat cumva revanșa, suntem mândre de ceea ce am făcut astăzi. Am făcut o cursă foarte bună, ne-am concentrat asupra bărcii, să o facem să zboare și am reușit să câștigăm finala mică, care ne oferă locul 7 olimpic. și pentru noi este ceva extraordinar”.

Mădălina Moroșan: „Am fost determinate, suntem bucuroase că am câștigat Finala B, locul 7 per total. Ne-a învățat foarte multe Olimpiada asta și cu siguranță nu ne oprim aici”.

Canotaj: Calificare fără emoții în finală la dublu vâsle feminin

Canotoarele românce Gianina van Groningen (fostă Beleagă) și Ionela Cozmiuc s-au calificat fără emoții în Finala A a probei feminine de dublu vâsle, categorie ușoară, după ce au câștigat semifinala a doua.

Româncele au condus cursa de la un capăt la altul și au obținut cel mai bun timp din ambele semifinale, 6 min 56 sec 65/100, fiind urmate de Grecia (6:57.90) și Irlanda (6:59.72).

Primele trei echipaje din fiecare semifinale s-au calificat în Finala A.

Pe 2 august sunt programate Finala B (12:18) și Finala A (13:22).

România a cucerit ultima sa medalie olimpică în această probă în 2004, la Atena, prin Angela Alupei și Constanța Burcică.

România a calificat până acum opt echipaje în Finalele A la JO de la Paris: dublu vâsle feminin - categorie ușoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin și opt plus unu feminin.

Ionela Cozmiuc: „Ne simțim foarte bine. Nu suntem aici să facem cadouri, dacă cineva ne va învinge, ne va învinge pentru că sunt mai bune decât noi. Noi vom da totul pe pista de concurs. Acum m-am relaxat, pot să spun că am foarte mari emoții când concurează fratele meu (n.r. - canotorul Florin Lehaci, calificat în finală la dublu rame). Mă bucur foarte mult pentru el, pentru că știu cât de mult a muncit, știu ce rezultate a avut și îmi doresc să treacă cel puțin în primii trei linia de sosire. Ieri au fost într-adevăr niște curse de infarct. Stăteam pe margine și nu puteam să-i ajutăm, decât să le transmitem energia noastră bună. Mă bucur că noi am fost cei care le-am dat sutimile și că suntem cu toții în finala olimpică.

Emoții aveam la începutul carierei, acum nu mai avem, doar ne bucurăm de Jocurile Olimpice și cred că ăsta este un lucru foarte bun. Când am învățat să vâslesc la juniori, Andreea Dulamă, fostă canotoare, m-a învățat să vâslesc, mi-a povestit că la primul ei concurs tot auzea de pe margine cum un antrenor o încuraja pe o altă sportivă și ea s-a gândit în toată cursa aceea că pe ea o cheamă Daniela. Așa și noi, când auzim de pe margine că se strigă un alt nume, eu mă gândesc că pe mine mă cheamă Mariana, nu contează”, a adăugat Ionela Cozmiuc.

Gianina van Groningen a declarat la rândul său că în semifinale a făcut cursa pe care a antrenat-o acasă.

„Noi ne-am făcut cursa pe care am tot antrenat-o și acasă. Am plecat foarte hotărâte și s-a văzut că am fost peste celelalte concurente. Nu mai țineam cont de cine e în dreapta sau în stânga, ci doar să fim noi în față, să ne facem cursa și să nu ne lăsăm dominate de mulțimea de pe lângă, pentru că de la 1.000 m începem să îi auzim pe spectatori. A fost o cursă foarte bună, acum o să ne odihnim o zi pentru că poimâine avem finala. În finală clar va fi o altă cursă. Cred că suntem mai mature și de aici vine și încrederea în noi. Am muncit foarte mult anul acesta, nu mai avem emoțiile pe care le aveam când eram mai tânără. Mergem mai calculat la start, iar aceste lucruri cred că ne dau un plus de încredere și calm atunci când suntem în barcă”, a precizat Gianina van Groningen.

Canotaj: În finală la dublu rame feminin

După ce s-au clasat pe locul secund în prima semifinală, canotoarele românce Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel s-au calificat în finala probei feminine de dublu rame.

Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel au fost cronometrate cu timpul de 7 min 14 sec 53/100, după un start mai slab (locul patru după 500 de metri), însă cu o evoluție ascendentă (3 la 1.000 m, 2 la 1.500 m).

Olanda a câștigat prima semifinală (7:10.16), iar Grecia (7:18.28) a fost a treia, toate calificându-se în Finala A.

Ultima medalie olimpică a României la dublu rame feminin datează din 2008, de la Beijing, unde Georgeta Andrunache și Viorica Susanu cucereau aurul.

Finalele la dublu rame feminin vor avea loc pe 2 august, Finala B de la ora 11:54, iar Finala A de la 12:42.

România a calificat până acum șapte echipaje în Finalele A la JO de la Paris: dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin și opt plus unu feminin.

Declarațiile canotoarei Roxana Anghel: „știam că va fi o semifinală puternică, pentru că toată lumea își dorește să intre în finală. A fost o cursă bună, am plecat încrezătoare la început. Vântul a fost un pic contră, dar știam că celelalte adversari nu sunt la fel de antrenate ca noi și că putem duce mai mult ca ele. Ne refacem, ne pregătim acum pentru finală, suntem încrezătoare”.

Ioana Vrînceanu a precizat că nu a făcut o strategie în funcție de adversare și că a aplicat tactica de acasă.

„Cursele sunt foarte diferite, nu știm ce va fi mai departe. Cursa a fost foarte bună, vântul a fost un pic contră, cum îi spunem noi, ne-a îngreunat un pic, dar a fost foarte bine per total. Noi avem tactica noastră de cursă pe care o antrenăm acasă. Nu tragem în funcție de adversarele noastre. Am încercat să facem ce este al nostru, nu ce este al lor. În următoarele zile le vom lua pe rând. Prima oară avem finala la dublu rame, apoi ne refacem și ne pregătim pentru opt plus unu”, a declarat Vrînceanu.

Canotaj: Echipajul de la dublu rame masculin s-a calificat în finală

Florin Arteni și Florin Lehaci, canotori români, s-au calificat în finala probei masculine de dublu rame, după ce au câștigat prima semifinală.

Arteni și Lehaci, care au condus trei sferturi din cursă, au fost cronometrați cu timpul de 6 min 29 sec 86/100, fiind urmați de echipajele din Marea Britanie (6:31.56) și Irlanda (6:32.22).

Primele trei echipaje din fiecare semifinală s-au calificat în Finala A.

Finala A va avea loc în data de 2 august, la ora 12:30, precedată de Finala B (11:42).

România a obținut ultima medalie olimpică la dublu rame masculin în 2021, la Tokyo, argint prin Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă.

România are deja șase echipaje calificate în Finalele A la JO 2024, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin și opt plus unu feminin.

Florin Lehaci a făcut declarații după calificare.

„Am avut o cursă perfectă, cursa pe care ne-am propus-o și pe care am pregătit-o. După câte emoții am trăit ieri, am zis că să nu le dăm și noi lor aceleași emoții și să ne facem cursa cât mai bine. După cum se vede, până acum tactica noastră este foarte bună, avem încredere în antrenorul nostru Antonio Colamonici și avem speranța că vom face și de acum încolo alegerile bune, așa cum am făcut și până acum.

Adversarii poate cred că au un avantaj în fața noastră, dar e bine să creadă asta. Suntem foarte încrezători pentru finală. știm foarte bine ce avem de făcut și o să dăm tot ce avem mai bun. Suntem încrezători că fiecare dintre noi va da tot ce are mai bun pentru a aduce României cât mai multe medalii și cât mai multe performanțe”, a transmis Florin Lehaci.

Colegul său de barcă, Florin Arteni, s-a arătat extrem de optimist în ceea ce privește numărul medaliilor pe care îl va cuceri lotul României de canotaj la Paris.

„A fost o cursă minunată, a fost totul bine azi. Avem o echipă tare, puternică, foarte încrezătoare, tânără, motivată și până la final eu cred că o să fie un tezaur cu care vom pleca acasă de aici”, a transmis Arteni.

Judo: Calificare în optimi pentru Alex Creț

Alex Creț, judoka român, s-a calificat în optimile de finală ale categoriei 90 kg, după ce l-a învins prin ippon pe maghiarul Krisztian Toth.

Creț, singurul reprezentant al României în concursul olimpic de judo, a tranșat lupta în ”golden score” în fața medaliatului cu bronz la JO de la Tokyo.

Alex Creț, debutant la JO, îl va înfrunta în optimile de finală pe brazilianul Rafael Macedo, care s-a impus în fața olandezului Noel van't End, fost campion mondial.

Sportivul a făcut declarații după ce l-a învins pe maghiarul Krisztian Toth.

„A fost un meci greu cu un sportiv foarte valoros. Un meci în care ne-am bătut amândoi cap în cap și mă bucur că am reușit să câștig. Încă nu știu cum va fi mai departe, sper să ajung cât mai sus și să plec acasă cu o medalie. Bineînțeles că visez la o medalie, pentru asta am venit și sper să tot totul se termine cu bine. Mai urmează și alte meciuri mult mai grele până în finală. Pe sportivul maghiar îl știam, mă cunoștea și el foarte bine. Însă eu am lucrat practic pentru fiecare adversar în parte, așa că știam cum va decurge meciul”, a adăugat Alex Creț.

Programul sportivilor români

Sportivi români vor evolua astăzi la Jocurile Olimpice de la Paris la canotaj, înot, judo, tenis de masă, tir cu arcul și triatlon.

Orele afișate sunt orele României, conform Agerpres.

Rezultatele din 29 iulie. Rezultatele din 30 iulie.

Canotaj

11:44 dublu rame masculin - semifinale (A/B): Florin Arteni, Florin Lehaci
11:54 dublu rame feminin - semifinale (A/B): Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel
12:44 dublu vâsle feminin, categorie ușoară - semifinale (A/B): Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc
13:02 patru vâsle masculin - Finala B: Leontin Nuțescu, Andrei Lungu, Florin Horodișteanu, Ioan Prundeanu
13:14 patru vâsle feminin - Finala B: Mădălina Moroșan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu și Patricia Cireș

Înot

23:39 100 m liber masculin - finala: David Popovici

Judo

11:00 90 kg masculin - primul tur: *Alex Creț - Krisztian Toth (Ungaria)
17:00 90 kg masculin - recalificări și meciuri pentru medalii: Alex Creț (dacă se califică)
* meciul șase pe tatami doi

Tenis de masă

16:00 simplu feminin - optimi: Bernadette Szocs - Sofia Polcanova (Austria)

Tir cu arcul

14:57 individual feminin - primul tur: Mădălina Amăistroaie - Mikaella Moshe (Israel)

Triatlon

11:45 Individual masculin (finala): Felix Duchampt

DCNews transmite rezultatele sportivilor în acest articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel