Hackerii au creat un virus care poate sparge orice automobil ”deștept”
Data publicării:
Autor: Stroe Bogdan
WhatsApp
hacker
hacker

Potrivit euronews, maşinile care se încuie pe bază de telecomandă, fără a mai folosi cheia, pot fi sparte de către hackeri la fel de uşor ca în cazul oricărui sistem computerizat.

În momentul în care şoferul apasă pe buton ca să închidă maşina, hoţul poate accesa o simplă comandă prin care o blochează pe cea iniţială iar maşina rămâne descuiată. În acest fel se poate fura orice obiect din maşină fără a-i face daune, asta bineînţeles dacă hoţul nu are intenţia de a pleca de la locul faptei cu tot cu maşină.

În Elveţia au fost notificate deja astfel de situaţii, echipamentul folosit de hoţi având să poată fi luat de pe internet şi constând într-un sistem care perturbă funcţionarea normală a undelor radio. S-a constatat că maşinile moderne sunt cele mai vulnerabile, punctele slabe plecând de la mufa conectată la mecanismul computerizat al maşinii şi ajungând până la funcţiile multimedia de care dispune automobilul. Aşadar, tot ce ţine de radio, CD, GPS, WIFI sau portul USB, va reprezenta o posibilă cale de acces pentru hackeri. Trucul are mereu la bază acelaşi principiu şi anume acela de a face maşina să creadă că hoţul are cheia. Este nevoie de un singur laptop şi treaba e ca şi rezolvată.

Jean-Pierrre Hubaux, profesor al Facultăţii de Informatică şi Comunicare din cadrul EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) declară într-un reportaj realizat de euronews:  "Un hacker poate brusc să interfereze cu frânele aşa încât în momentul în care şoferul autovehiculului apasă pedala de frânare comanda să nu mai funcţioneze. Teoria spune că programatorul poate opri contactul maşinii cu ajutorul unei telecomenzi, vehiculul fiind astfel imobilizat şi devenind vulnerabil oricărui atac." În Europa au fost înregistrate mai multe cazuri asemănătoare în care au fost implicate autovehicule care nu se deschid cu cheia tradiţională, posesorii fiind nevoiţi să demonstreze firmelor la care s-au asigurat că nu şi-au lăsat maşinile neîncuiate.

În aceste condiţii se dezvoltă un nou teren pentru specialişti, cel al securizării IT pentru maşini. Dat fiind că în zilele noastre o maşină poate fi uşor asociată cu un computer pe 4 roţi, specialiştii trebuie să se confrunte cu un "virus" care atacă exclusiv automobilul. Cu cât o maşină comunică mai bine cu mediul exterior, cu atât ea este mai vulnerabilă în faţa unui astfel de virus, potrivit euronews.

Astăzi există câteva companii bine dezvoltate care răspund activităţii hackerilor. Acestea au luat iniţiativă şi misiunea lor cea mai importantă este aceea de a sistematiza cât mai bine toată informaţia computerizată care are în prim plan controlul automobilului şi cel al echipamentului instalat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel