H.D. Hartmann: Ne trebuie A DOUA REPUBLICĂ. Trebuie decisă soluția politică. Exemplul Italiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
H.D. Hartmann, analist politic, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre posibilitatea trecerii la Republică Parlamentară a României şi a dat exemplul Italiei. 

"Nu îl văd pe dl Ciucă, uitând de uniforma militară, atunci când conflictele subtile care se nasc de oriunde în politică- că sunt de orgolii, de partide, de activişti- nu îl văd capabil să vadă de unde vine conflictul care îi va exploda în faţă. Nu îl văd rezolvând conflictul în mod politic, ci mai degrabă într-un mod militar, iar asta nu va duce la stabilitate. Stabilitatea Guvernului Ciucă nu va fi decât cu pumnul în masă.  Merge o dată, de două ori, în prima Republică a României, care nu are resurse pentru a mai permite o democraţie şi o dezbatere democratică. Ne trebuie a doua Republică, e foarte clar!", a spus H.D. Hartmann. 

Întrebat de Bogdan Chirieac dacă se referă la necesitatea schimbării Constituţiei, astfel încât Parlamentul să aleagă preşedintele, analistul a răspuns : "Nu ştiu, nu ştiu dacă asta e soluţia. Trebuie decisă soluţia politică. Vrem o Republică prezidenţială, una parlamentară? Vrem o Republică executivă? Italia are o Republică executivă, de exemplu, să nu uităm. Nu ştim încă cum ar trebui să fie noua formulă. Dar îmi este clar, ca analist, uitându-mă în jur la toate problemele pe care le au statele, că prima Republică a României nu mai face faţă acestor provocări". 

”A costat foarte mult”

Bogdan Chirieac a întrebat cum ar trebui să arate această a doua Republică a României, iar jurnalistul Val Vâlcu a intervenit şi a spus că "în principal, a monarhie". 

"Monarhia în România nu are resursa biologică. Avem şi noi, ca alte mari monarhii, perioada femeilor. Din nefericire, acum 20 de ani, momentul deciziei de a nu avea o continuitate biologică a Regelui Mihai, în sensul de a-l creşte pe Nicolae cum trebuie crescut pentru a fi un posibil rege, a costat foarte mult. Preţul acestui fapt este pierderea liniei monarhice româneşti", a mai precizat H.D. Hartmann. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO

"Un Guvern cu susţinere de aproape 70% în Parlament trebuie să îşi asume şi reforme importante. Din perspectiva noastră cea mai importantă este revizuirea Constituţiei - în primul rând trebuie să clarificăm ce fel de republică este România. Noi vom propune partenerilor noştri introducerea republicii parlamentare", a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR. VEZI CONTINUAREA AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel