Guvernul VENTILATOR, cum va funcționa în România. Chirieac: Blocajul vine de la excelența sa, Klaus Iohannis
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Voluntari din echipele de acordare a primului ajutor în caz de situaţii de urgenţă, decoraţi de preşedintele Iohannis. Facebook - Klaus Iohannis
Voluntari din echipele de acordare a primului ajutor în caz de situaţii de urgenţă, decoraţi de preşedintele Iohannis. Facebook - Klaus Iohannis
În cadrul emisiunii DC News „Deferiți mass-media” a fost discutat modelul ce urmează a fi adoptat de următorul guvern, aflat în prezent în faza negocierilor. 

„Dacă era guvernul semafor, care avea cele trei culori, verde UDMR, roșu PSD și galben PNL, să zicem, funcționează, are 70% în Parlament un astfel de guvern. Dar cum ar funcționa, îl întreb pe Bogdan Chirieac, guvernul ventilator? Cu rotația premierilor ca elicea ventilatorului”, a ridicat problema jurnalistul Val Vâlcu. 

Blocajul vine de la „excelența sa, președintele Klaus Iohannis”

„S-au uitat ei în stânga, în dreapta și au zis: modelul israelian. Modelul ăsta israelian e ventilator, cum îi spui tu. Ar fi trebuit să funcționeze în cazul lui Beniamin Netanyahu și Benny Gantz, n-a funcționat, nici la ei nu a funcționat și l-au pus în practică sau încearcă să îl pună în practică a doua oară acum în cazul lui Naftaly Bennet, premier și Yair Lapid, care este ministru de externe, din celălalt partid, cum ar fi PNL și PSD. 

Foarte greu de funcționat, inclusiv în state cu o democrație mai avansată. Ar fi un semn de maturitate, dacă mă întrebi, din partea clasei politice din țara noastră, să funcționeze un astfel de guvern, cum îi spui tu, ventilator. Dar pentru asta ar trebui să îl ai pe Florin Cîțu premier, la schimbare cu Marcel Ciolacu. Am înțeles că în mod excepțional ar vrea și UDMR, cu cei 5% ai săi să dea premierul. Cred că e un experiment interesant, deși cred că UDMR ar trebui să aibă constant vicepremierul în persoana lui Kelemen Hunor și un număr de ministere, câte se hotărăsc dânșii acolo. 

Iarăși, vedem că blocajul vine de la excelența sa, președintele Klaus Iohannis. Am înțeles că atunci când i-a chemat pe cei de la PSD, sau pe lideri ori pe nu știu cine, le-a spus că „vreau să intrați la guvernare cu premierul Ciucă”, iar PSD a zis „am înțeles, să trăiți”. Când s-au dus la negocieri cu PNL, PSD a spus „cu Ciucă, nu cu tine, Florine”. Cîțu le-a zis, hai să vedem, că suntem președinți de partide, altfel conduci guvernul dacă președinții partidelor sunt direct implicați. Cîțu știe ce se întâmplă și ar trebui să știe și Ciolacu ce se întâmplă când președintele de partid e într-o parte și premier e altcineva”, a explicat analistul politic Bogdan Chirieac. 

VEZI emisiunea integrală:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel