Guvernul va aproba, joi, modificarea legislației privind protecția persoanelor cu dizabilități / Ordinea de zi a ședinței
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro
Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre pentru modificarea unor acte normative în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi.

”În contextul necesității continuării demersurilor referitoare la crearea condițiilor de realizare a procesului de dezinstituționalizare și de prevenire a instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități, precum și în vederea atingerii indicatorilor asumați prin POR 2014-2020, propunerea de modificare va asigura cadrul legislativ necesar dezvoltării rețelei de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/ centre de criză și locuințe protejate pentru persoane adulte cu dizabilități, pentru perioada 2019-2024, precum și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități din comunitate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Printr-o altă hotărâre, Executivul va aproba Strategia națională privind implementarea Rezoluției 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite - Femeile, pacea și securitatea, pentru perioada 2024-2028.

Un alt proiect de hotărâre vizează acceptarea, pentru statul român, de către MAI-IGPF a donației de echipamente și materiale consumabile în valoare totală de piață de 1.980.944,45 de dolari, făcută de Biroul Regional al Agenției pentru Reducerea Amenințărilor în Domeniul Apărării (DTRA) din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Va fi aprobată și o hotărâre privind acceptarea, pentru statul român, de către MAI-IGI a donației de echipamente IT în valoare totală de piață de 1.176.993,30 lei, făcută de Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR).

Pentru atingerea unor ținte și jaloane din PNRR, Guvernul va suplimenta prin hotărâre, din Fondul de rezervă, bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

”Astfel, în vederea îndeplinirii de către MCID a obligațiilor contractuale asumate față de beneficiari și pentru atingerea țintelor și jaloanelor din cadrul PNRR, se impune suplimentarea creditelor bugetare la Titlul 61 cu suma de 100.000 mii lei din care 95.000 mii lei Fonduri din împrumut rambursabil și 5.000 mii lei Sume aferente TVA.

Prin aprobarea actului normativ se vor aloca fondurile bugetare necesare pentru implementarea investițiilor aferente Componentei 9, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ceea ce va asigura premisele îndeplinirii țintelor și jaloanelor incluse în Cererea de plată nr. 4, de către MCID în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții”, se arată în nota de fundamentare.

Citește și: Cine poate lua 40.000 de euro fonduri nerambursabile. Nou program lansat de Guvern: Condițiile

Cooperare în domeniul urbanizării, acord între România și Turcia

De asemenea, va fi aprobat, prin altă hotărâre, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării, semnat la Ankara, la 21 mai 2024.

”Documentul este un acord bilateral care va permite colaborarea în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și dezvoltării urbane, carte funciară, cadastru și cartografiere, dezvoltarea infrastructurii urbane a administrațiilor locale”, conform notei de fundamentare.

În analiza Guvernului se va afla și un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României și a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.

Va fi analizat și un proiect de ordonanță privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii ”Start Up Nation - Romania” ediția 2024, finanțat din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027.

Guvernul va analiza și un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2024 cu suma de 11.643 mii lei, credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024 pentru majorarea capitalului social al societății Băița S.A. în vederea realizării unei investiții necesare activității de exploatare și prelucrare a dolomitei din zăcământul Băița-Bihor.

Pe agenda ședinței de Executiv figurează și un memorandum având ca temă aprobarea semnării Protocolului de cooperare în domeniul învățământului superior între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior și Cercetării științifice din Republica Irak, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel