Guvernul ucrainean se așteaptă ca Uniunea Europeană să aprobe planul de reformă pentru a primi 50 de miliarde de euro
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Guvernul ucrainean se așteaptă ca CE (Comisia Europeană) să aprobe planul de reformă în cadrul Facilitarea Ucrainei în săptămânile următoare, care prevede 50 de miliarde de euro în asistență macro-financiară până în 2027.

Oleksii Sobolev, ministru adjunct al Economiei din Ucraina pentru Dezvoltare Digitală, Transformări Digitale și Digitalizare, a declarat pentru Interfax-Ucraina, conform raportului European Pravda, mai multe detalii cu privire la fondurile UE.

Sobolev a declarat că guvernul anticipează aprobarea relativ rapidă a planului de reformă al Facilității Ucrainei, care a fost elaborat în strânsă colaborare cu Comisia Europeană.

Facilitatea Ucrainei este un instrument destinat să sprijine dezvoltarea economică și recuperarea Ucrainei, iar Kievul primește asistență financiară pe baza planurilor și priorităților convenite între guvernul ucrainean și Comisia Europeană.

Instrumentul este destinat utilizării în perioada 2024-2027 și are o valoare totală de 50 de miliarde de euro. Ucraina a primit deja prima tranșă de 4,5 miliarde de euro.

La 18 martie, guvernul a aprobat un plan de reformă pentru Facilitarea Ucrainei, care servește drept fundament pentru asistența financiară din partea Uniunii Europene.

Reiterarea escaladării războiului din Ucraina

Din 2014, Ucraina se confruntă cu o agresiune continuă din partea Federației Ruse. Această criză a început cu anexarea ilegală a regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internațională. În același an, conflictul s-a intensificat în estul Ucrainei, unde separatiștii sprijiniți de Rusia au declanșat insurecții armate împotriva guvernului ucrainean.

Aceste evenimente au dus la izbucnirea unui conflict armat în regiunile Donetsk și Luhansk, cunoscute sub numele de Donbas. Rusia a fost acuzată de susținerea activă a rebelilor proruși prin furnizarea de arme, muniții și trupe, în ciuda negărilor oficiale. În urma confruntărilor, sute de mii de persoane au fost afectate, iar mii de persoane au pierit în lupte și conflicte.

Ucraina a căutat sprijin internațional și a solicitat ajutor pentru restabilirea suveranității și integrității teritoriale. Comunitatea internațională a condamnat în repetate rânduri acțiunile Rusiei și a sprijinit Ucraina prin sancțiuni economice și sprijin militar și umanitar. În pofida eforturilor de mediere și a acordurilor de încetare a focului, conflictul din estul Ucrainei persistă, iar tensiunile dintre cele două țări rămân ridicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel