Data actualizării:
Data publicării:

Guvernul României, dat în judecată: Greenpeace vrea să blocheze în instanță Neptun Deep

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Organizația Greenpeace a anunțat luni că a depus o acțiune în instanță împotriva avizelor emise de Ministerul Culturii pentru controversatul proiect de exploatare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, situat în Platforma continentală a Mării Negre.

Citește și: EXCLUSIV Bogdan Teodorescu: Cine câștigă și cine pierde prin referendumul lui Nicușor Dan. Candidatul scos din ecuație la București

Organizația de mediu susține că deciziile luate de minister în ceea ce privește declasarea unor situri arheologice subacvatice nu au respectat procedurile legale și că vestigii de o valoare inestimabilă ar putea fi afectate sau distruse de lucrările industriale.

Potrivit Greenpeace, zona vizată de proiectul Neptun Deep găzduiește importante vestigii arheologice din diverse epoci istorice, printre care cea romană, elenistică, romano-bizantină și greacă. Aceste situri ar putea fi puse în pericol de activitățile de extracție și transport de gaze naturale, pe care OMV Petrom și Romgaz intenționează să le desfășoare în Marea Neagră.

„Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanțelor suspendarea și anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic ‘CT-I-s-A-02561’, situat în Platforma continentală a Mării Negre, își pierde statutul de monument istoric. Greenpeace reclamă că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Organizația de mediu susține că proiectul Neptun Deep primește un tratament preferențial din partea instituțiilor române, amenințând patrimoniul cultural și dreptul românilor la un mediu curat și la sănătate”, se arată într-un comunicat de presă emis luni de organizație.

Reprezentanții Greenpeace susțin că o mare parte din documentele care au stat la baza emiterii ordinului de declasare, precum certificatul de descărcare de sarcină arheologică, avizul comisiei zonale a monumentelor istorice și alte avize relevante, nu au fost făcute publice de către Ministerul Culturii. Acest lucru ridică suspiciuni legate de lipsa de transparență în gestionarea unui proiect de interes național.

„Întreaga platformă continentală a Mării Negre a fost declarată sit arheologic subacvatic de importanță națională. Acest sit cuprinde, printre altele, vestigii din epoca romană, vestigii subacvatice din epoca elenistică, din epoca romano-bizantină și din epoca greacă. Zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse de lucrările de extracție și transport de gaze naturale. Pe o suprafață de 7.500 km², OMV Petrom și Romgaz vor împânzi Marea Neagră cu centre de foraj, sonde, manifolduri, risere, conducte de alimentare, platforme, cabluri și alte echipamente”, avertizează Greenpeace în același comunicat.

Vlad Cătună, coordonator al campaniilor de Climă și Energie pentru Greenpeace România, a subliniat că procesul de emitere a avizelor pentru Neptun Deep a fost grăbit și nerespectuos față de legislația în vigoare. Acesta acuză statul român de subordonare față de interese economice puternice, punând în pericol atât patrimoniul cultural, cât și mediul natural.

„Modul în care s-au eliberat și se eliberează avizele pentru exploatarea gazelor fosile din perimetrul Neptun Deep, adică pe repede înainte și fără respectarea prevederilor legale, ne arată că instituțiile statului, de la un capăt la celălalt, sunt captive unui grup de interese bine instrumentat. Când banii, corupția și puterea vorbesc, siturile arheologice de interes național sunt distruse. Neptun Deep nu reprezintă doar o amenințare pentru viitor, dar și una care șterge cu buretele legăturile noastre cu trecutul. Conservarea patrimoniului cultural subacvatic este esențială pentru cunoașterea și păstrarea istoriei și tradițiilor antice, salvând dovezile tangibile ale vieții umane trecute, asigurând în același timp accesibilitatea și cunoștințele pentru generațiile viitoare”, a declarat Cătună.

Pe lângă Ministerul Culturii, Greenpeace a acționat în instanță și companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Ministerul Mediului, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”. Organizația acuză aceste instituții de nereguli în procesele de aprobare și de lipsă de transparență în legătură cu date cruciale privind substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.

În paralel cu acțiunea juridică, Greenpeace a lansat o petiție publică pentru protejarea Mării Negre și stoparea proiectului Neptun Deep, apelând la sprijinul cetățenilor pentru a opri acest proiect care amenință atât patrimoniul arheologic, cât și mediul marin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel