Guvernul PNL-PSD-UDMR, rectificare bugetară. Chirieac: O asociere în catastrofă
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Guvernul României
Sursa foto: Facebook Guvernul României
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre situația noului guvern PNL-PSD-UDMR și ce ar putea să urmeze.

Florin Cîțu a anunțat că îşi doreşte să vadă modul în care au fost împărţiţi banii între ministere, după ce au apărut diferenţe mari față de rectificarea bugetară inițială. La Ministerul de Finanţe, care acum este al PSD, au fost alocaţi un miliard de lei în plus de către noul guvern, iar la Ministerul Dezvoltării 200 de milioane de lei în plus faţă de cele 10 milioane alocate în forma elaborată de Florin Cîțu. Întrebat dacă de aici vor pleca problemele, analistul politic Bogdan Chirieac a spus:

"Să nu uităm că România este în criză politică profundă de trei luni. Rectificările bugetare, chiar proiectul de buget pe anul viitor, toate astea au stat pe loc şi, acum, cu un guvern cu puteri depline, beneficiind şi de expertiza domnului Cîțu, se încearcă să se pună lucrurile la loc. Nu va fi uşor fiindcă PSD are programul său, PNL încă nu a aflat că nu a câştigat alegerile, domnul preşedinte Iohannis ar vrea, sunt convins, minuni de azi pe mâine. Aşa o vom duce. Eu sper doar că generalul Ciucă are suficientă capacitate managerială să nu permită discuţii, să nu permită ceartă între miniştri şi ministere. Dacă ajungem în chestiunea asta, atunci mari şanse nu avem, ţinând cont că avem şi problemele cu preţurile, cu lipsa de energie" .

"Este o adunare de conjunctură. Nu este USL-ul care s-a făcut de la temelie până la acoperiş. Acum s-a început cu acoperişul.. Dacă USL-ul a fost benefic pentru România, pentru poporul român - că atunci a început creşterea economică, din 2012... Ăsta nu este un USL, este doar o asociere în catastrofă, în criză. Să dea Dumnezeu ca, printr-o bună înţelegere între președintele Iohannis, generalul Ciucă şi Marcel Ciolacu să reuşească, măcar câteva luni de zile, să țină țara laolaltă", a mai spus analistul politic.

Întâlnire între liderii coaliției

Florin Cîțu a cerut ca rectificarea bugetară să fie prezentată în coaliție, înainte de ședința de Guvern. Este posibilă o întâlnire între liderii coaliției, conform surselor DCNews.  Ministerul de Finanțe era considerat crucial de către Florin Cîțu. Deși acesta dorea să rămână la PNL, a mers la PSD, liberalii dând premierul, în persoana lui Nicolae Ciucă. 

Noul ministru de Finanțe este Adrian Câciu. El a anunțat astăzi, în contextul în care, prima măsură a Guvernului Ciucă va fi rectificarea bugetară, că ”salariile din sănătate și din întreg sistemul bugetar, pensiile și toate drepturilor cetățenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârșitul anului. Respect munca oamenilor! Ministrul Finanțelor trebuie să aibă ochi atât pentru cifre, dar mai ales pentru un trai mai bun pentru cetățeni. În ședința de Guvern de astăzi voi veni cu rectificarea bugetară, prin care asigurăm banii necesari pentru plata tuturor drepturilor sociale, pentru susținerea sistemului de sănătate în lupta cu COVID-19, pentru funcționarea serviciilor publice. Este primul proiect realizat contracronometru cu ai mei colegi din Ministerul Finanțelor și le mulțumesc! Avem multe de făcut în continuare: proiectul de buget pentru anul viitor, accesarea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, consultări ample cu mediul de afaceri, cu partenerii sociali. Nu tăiem bani, ci venim cu soluții pentru a construi proiecte pentru români! Nu venim cu noi taxe, ci regândim modul de a construi sistemul fiscal pentru a-i ajuta în primul rând pe cei vulnerabili.”

Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel