Guvernul britanic plăteşte oamenii care găzduiesc refugiaţi ucraineni minimum şase luni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto Ilustrativ
Foto Ilustrativ
Cei care găzduiesc refugiaţi ucraineni în casele lor vor fi răsplătiţi financiar de stat. 

Se întâmplă în Marea Britanie, unde Guvernul Boris Johnson a decis să ofere câte 350 de lire pe lună britanicilor care găzduiesc refugiaţi ucraineni în casele lor. 

Pentru recompensa de la Guvern se vor încadra persoanele fizice, dar şi fundaţiile caritabile, afacerile şi grupurile comunitare. Condiţia este să ofere cazare gratuită refugiaţilor pentru minimum şase luni. 

Refugiaţii ucraineni vor putea rămâne în Marea Britanie cel puţin trei ani şi vor avea acces la locurile de muncă, dar şi la serviciile publice. 

"Marea Britanie susţine Ucraina în aceste timpuri întunecate. Facem apel la oameni să se alăture acestui efort naţional pentru a ajuta refugiaţii. Împreună le putem oferi o casă sigură celor care au nevoie disperată de ea", a transmis Michael Gove, secretarul pentru Locuinţe şi Comunitate al Marii Britanii, conform Daily Mail

Cehia cere ajutor Uniunii Europene pentru a-i primi pe refugiați

 

Cehia a cerut Uniunii Europene 25 de seturi de clădiri modulare care să o ajute să găzduiască până la 50.000 de refugiaţi ucraineni, deoarece resursele sale sunt aproape epuizate, a declarat sâmbătă ministrul de interne Vit Rakusan, transmite AFP.

Solicitarea prevede până la 25 de tabere umanitare, fiecare putând adăposti 2.000 de persoane, a spus ministrul ceh, potrivit agenţiei de presă CTK.

Purtătorul de cuvânt al direcţiei generale a pompierilor, care joacă un rol important în transportarea şi primirea refugiaţilor, Pavla Jakubkova, a estimat că "este aproape epuizată capacitatea de absorbţie (a refugiaţilor)".

Peste 102.000 de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi în Cehia de la invazia rusă din 24 februarie, a spus ea, dar numărul real ajunge "cu siguranţă la 200.000".

În Cehia, ţară cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, trăieşte o comunitate ucraineană de aproximativ 200.000 de persoane, care lucrează în principal ca muncitori în construcţii, asistente sau fac menaj.

"Încercăm să obţinem mai multă capacitate de cazare, dar treptat ajungem într-o situaţie în care putem organiza doar cazare de urgenţă pentru refugiaţi", a spus Jakubkova.

"Prin urmare, oamenii vor trebui concentraţi în săli de sport, hale", iar cazarea lor nu va fi confortabilă, a adăugat ea.

Clădirile modulare vor fi folosite după epuizarea acestor posibilităţi, a precizat Rakusan. Invazia rusă şi afluxul de refugiaţi au declanşat un val de solidaritate în Cehia, multe persoane oferindu-se să-i găzduiască pe ucrainenii care au fugit din calea războiului, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel