Data actualizării:
Data publicării:

Guvernul nu a făcut nimic! Ce soluție avea și adevărul ascuns al măsurii aruncate în ochii PSD-ului

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Preşedintele ISPOR România, Sorin Paveliu, preşedinte al Societăţii Române de Farmacoeconomie, a vorbit, pentru DCNews, despre ultima hotărâre a Ministerului Sănătății. 

Alegeri prezidentiale 2024

Guvernul a amânat încă o dată ieftinirea medicamentelor inovative până la 1 martie 2017. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că medicamentele inovative care își pierd patentul se vor ieftini cu 10% din 1 martie 2017, amânând practic încă o dată un ordin adoptat în timpul guvernării PSD și care prevedea ieftinirea cu 35% a a acestei categorii de medicamente.

Guvernul nu și-a făcut datoria, zece luni nu a făcut nimic

Sorin Paveliu a subliniat, pentru DCNews: ”Faptul că nu a venit cu o soluție aplicabilă din momentul acesta este un lucru rău. Această ieftinire sau schimbarea prețului la medicamente off-patent este decisă de un an și jumătate. Nu contează că s-au schimbat miniștri, Guvernul a avut timp la dispoziție și se pare că timp de zece luni nu a făcut nimic în domeniu. Nu a făcut decât să cheme un consultant care să-i dea o soluție de amânare ce, îmi pare rău, nu demonstrează decât că Guvernul nu și-a făcut datoria”. 

”Scăderea cu 35%, propusă de PSD, era abuzivă”

”Scăderea cu 35% a prețului medicamentelor cărora le-a expirat patentul era o măsură abuzivă care ar fi determinat scoaterea de pe piață a acestor medicamente. Mai mult, consider că și scăderea cu 10% a prețului acestor medicamente este în continuare abuzivă, pentru că le impune un preț pe care firmele nu-l pot suporta. Firmele care au medicamente cărora le-a expirat patentul de curând nu vând aceste medicamente numai în România, le vând peste tot în lume. În clipa în care tu impui să scadă prețul cu 10% în România, toate țările în care se vinde acest medicament vor cere să facă aceeași ieftinire. Nu poți să impui unei firme o măsură de scădere a prețului medicamentului lor și de afectare a profitului lor cu zece procente pentru că așa a hotărât ministrul Sănătății din România. Nu o decât o singură soluție: să retragă aceste medicamente de pe piața din România ca să nu le fie afectat prețul din celelalte țări”, a mai subliniat președintele ISPOR România. 

Două prețuri, soluția pe care nimeni nu a dat-o Guvernului

Sorin Paveliu a subliniat că ”Soluția nu era să scadă prețul medicamentelor, ci de a crea două prețuri: unul oficial pentru vânzarea la liber a medicamentelor și unul negociat pentru medicamentele care se vând prin bani publici de la Casa de Asigurări sau prin banii ministerului, prin programele de sănătate. Indubitabil aceasta era soluția care ar împiedica ca medicamentele să iasă de pe piață. Este inexplicabil cum ministerul nu a putut să găsească singur soluția, consultanții străini nu au venit cu asemenea soluție, dimpotrivă, au venit cu o soluție care nu există nicăieri în lumea întreagă, o soluție inedită, ceea ce mă face să cred că mai degrabă este vorba de un interes comercial. Întotdeauna, într-o asemenea măsură, unii vor avea de pierdut, iar alții vor avea de câștigat. În momentul de față, sunt unele firme care vor fi nevoite să părăsească piața românească. Firme, nu produse. Modelul lor de business se bazează pe un portofoliu de medicamente, pe un număr de medicamente și, în baza lor, își au reprezentanți, infrastructură. Când le iei 90% din medicamentele respective, pe care nu le mai pot comercializa, întregul model de business se transformă”. 

Amânarea măsurii înseamnă renunțarea la ea

”Această măsură care urmează să se aplice în martie ea de fapt nu vizează decât renunțarea din nou la această măsură. Adică este o modalitatea de a da satisfacție, de a anunțat PSD: uite că am făcut o reducere, dar o să o facem abia în martie, iar dacă veniți voi la guvernare nu aveți decât s-o anulați. În fapt ceea ce a anunțat Ministerul Sănătății este anularea modificării de prețuri. Și a făcut-o în trepte. Trebuia să dea un ordin de ministru al 1 noiembrie, a venit cu o OUG și a spus, nu, facem prin hotărâre de guvern. O primă măsură de amânare, iar acum vine printr-o hotărâre de guvern, și amână iar termenul până în martie, ceea ce demonstrează că au fugit de responsabilitate. Îmi pare rău, ministrul Sănătății nu a luat în șase luni de mandat nicio măsură, dacă nu aveam niciun ministru, nu era niciun fel de problemă. Am avut doar un ministru care doar a zâmbit frumos și nu a făcut nimic. Să ai un ministru al Sănătății care fuge de răspundere în felul acesta și un prim-ministru care să tolereze așa ceva este greu de acceptat”, a conchis Sorin Paveliu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel