Guvernul, modificări la Codul de procedură penală. Ce nu mai pot face procurorii DNA și DIICOT
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Guvernul a aprobat proiectul de lege care modifică Codul de procedură penală.

Guvernul a modificat și completat în ședința de miercuri Legea 135/2010 privind Codul de procedură penală, transmite Agerpres. Astfel a fost eliminată posibilitatea ca procurorii DNA şi DIICOT să continue efectuarea urmăririi penale într-o cauză disjunsă.

Ce se modifică mai exact

Proiectul pune în acord cu dispoziţiile Constituţiei prevederile legale declarate neconstituţionale prin decizii ale CCR care privesc Codul de procedură penală, precum şi organizarea şi funcţionarea parchetelor specializate.

„În acest sens, sunt prevăzute, printre altele, modificări şi completări ale Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”, menţionează sursa citată.

Astfel, procurorii nu mai pot continua urmărirea penală într-o cauză disjunsă



Proiectul prevede eliminarea posibilitatea ca procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism să continue efectuarea urmăririi penale într-o cauză disjunsă.

„Proiectul de lege prevede abrogarea alin. (5) al art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002. Astfel, este eliminată prevederea referitoare la posibilitatea ca procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie să continue efectuarea urmăririi penale şi într-o cauză disjunsă, atunci când obiectul cauzei disjunse nu se încadrează în sfera de aplicare a prevederilor art. 3 din aceeaşi ordonanţă de urgenţă. Totodată, se elimină dispoziţia privind posibilitatea ca procurorul din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism să continue efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă, chiar dacă, potrivit regulilor generale aplicabile, competenţa soluţionării acesteia ar reveni altui organ de urmărire penală. În acest sens, este abrogat alin. (3) al art. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78/2016”, se mai precizează în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel